- Jeg vil ikke være en del af det system, der ikke har tid til at lytte til patienterne, siger Sara Bjerregaard, der i dag er selvstændig jordemoder. Foto: Den rigtige jordemoder

Jordemoderen Sara droppede jobbet i det offentlige: Min krop var i konstant alarmberedskab

20. jul 2019
Jordemoder Sara Bjerregaard følte ikke, at hun havde tid til patienterne i det offentlige og valgte derfor at sige op og blive selvstændig.

Et voksende tidspres fik jordemoder Sara Bjerregaard til at vinkel farvel til et arbejdsliv i det offentlige. 

Det fortæller hun i et interview med Politiken.

LÆS OGSÅ: V-profil i chok: Nyfødt søn fik elektrochok og tarm­operation

Sara Bjerregaard havde arbejdet på flere offentlige hospitalers fødegange, før hun i 2015 besluttede at starte som selvstændig jordemoder i sin egen virksomhed 'Den rigtige jordemoder'.

- De stressende arbejdsvilkår spillede en afgørende rolle for min beslutning. Det var så stressende at føle, at man ikke havde nogen kontrol over sin tid. Ledelsen kan pålægge en at blive, hvis der ikke er nogen, der kan komme og dække for dig, også selv om man er nødt til at gå for eksempelvis at hente sine børn i institution, siger Sara Bjerregaard til Politiken.

Selvom hun var gået ned i tid, hang familielivet ikke sammen, når timerne blev fordelt med 50 i en den ene uge og 16 i den næste. Men det, der fik bægeret til at flyde over, var, da hun selv blev syg og oplevede, hvordan 11 forskellige læger fortalte hende, at hun ikke fejlede noget, selvom hun sad lammet i en kørestol. En privat praktiserende specialist, der gav sig tid til at lytte og tjekke hende på den baggrund, kunne til sidst konstatere, at hun havde borrelia. 

- Det var virkelig en opvågning for mig. Tiden til at lytte er så altafgørende. Så tænkte jeg: fuck – er det det, jeg byder mine patienter? siger Sara Bjerregaard til Politiken.

Hun var samtidig hele tiden bange for at begå fejl, fordi arbejdsdagene foregik i konstant højt tempo.

- Jeg vil ikke være en del af det system, der ikke har tid til at lytte til patienterne. Og ikke har tid til at følge sit arbejde til dørs. Man vågner om natten med hjertet oppe i halsen og tænker, gud, ligger hun stadig og bløder på stue seks? Huskede jeg at sige til de andre, at vi fik proppet en nybagt mor ind på en stue, der ikke var en fødestue – ligger hun bare der og venter endnu? Jeg havde hele tiden sådan en alarmfølelse i min krop. Den kan man kun holde til i begrænset tid, siger Sara Bjerregaard til Politiken.

Hun fortæller, at hun med skiftet til det private føler, at hun har vundet sin integritet og sin arbejdsglæde tilbage samtidig med, at hun kan gå hjem med ro i maven.