Tæt på verden: Sangeren Michel Martelly vinder i Haiti

5. apr 2011, 10:17
Markedssanger fører stort efter optælling af stemmerne efter anden runde ved Haitis præsidentvalg. Han har aldrig tidligere været i politik

Haiti næste præsident bliver den politiske begynder Michel Martelly, som er voldsomt populær på markedspladser som entertainer. Efter den foreløbige optælling af stemmerne har han to-tredjedeles forspring over den 70-årige universitetslærer og tidligere senator Mirlande Manigat.

Opgaven at lede den vestlige verdens fattigste land, hærget af et dødbringende jordskælv og en koleraepidemi, er umådelig stor og kompliceret. Internationale donorer venter i kulissen for at se, om den kommende præsident kan få nok styr på landet til at modtage de mange milliarder dollars.

Næste skridt

Michel Martelly, der ikke har et politisk parti bag sig, kan først flytte ind i præsidentboligen i maj, fordi valgkommissionens endelige optælling først er parat den 16. april. En af hans opgaver bliver at justere sit image, der er bygget på at smide tøjet på scenen og fyre eder og forbandelser af ... imod politikere.

Kandidaten er kendt ved to kælenavne, "skaldepanden" på grund af sin skaldede isse og "Sweet Michey" ... søde Micky. Kælenavnene er kommer i konkurrence med et andet stærkt navn i Haitiansk politik. Tidligere præsident (to gange) Jean-Bertrand Aristide er i landet, og han har landets største politiske organisation bag sig.

Den nu afgående præsident Préval får også noget at skulle have sagt. Hans parti ser ud til at få flertal i parlamentet. Den tidligere voldsdiktator Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier er også i landet men sigtet for forbrydelser imod menneskeheden. Hans indflydelse synes ringe.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.