BeFunky-collage__12_
Samira Nawa var klar i mælet, da B.T. spurgte til hendes holdning til Jeppe Kofod og en 12 år gammel sexsag. Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix og Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Radikal-profil efter angreb på minister: 'Jeg har fået fuld opbakning af min gruppe'

17. sep 2020, 13:36
Siden ligestillingsordføreren fra Radikale Venstre fortalte, at partiet ikke ville have valgt Jeppe Kofod som udenrigsminister, har der været tvivl om, hvorvidt det var partiets holdning eller Samira Nawas egen. Hun slår nu fast, at partiet står bag hende.

Ligestillingsordføreren fra Radikale Venstre, Samira Nawa, er i den grad kommet i vælten, efter at hun, som den eneste af sine folketingskolleger, ville svare B.T. på, hvad hun mener om, at Jeppe Kofod er udenrigsminister, selvom han har en 12 år gammel sexsag hængende over sig.

LÆS OGSÅ: Maja har fået nok af sexistiske kolleger: 'Han synes, det var okay at råbe 'fisse' efter mig'

- Det er på bagkant, at det er gået op for mig, at det var en modig handling at udtale sig. Jeg fangede ikke, at det ville skabe så meget ravage. Jeg vidste selvfølgelig, at det ikke er nemt, når man skal svare på noget, der handler om egne rækker. Men det har rykket noget, og det er positivt, siger Samira Nawa til A4 Arbejdsliv.

Det meget omtalte citat, som Samira Nawa gav B.T. i torsdags, var følgende:

- Nej, vi havde ikke valgt en minister, der havde sådan en sag liggende. Det, der foregik, var jo sådan set ikke ulovligt, men der var tale om et medlem af Folketinget og en 15-årig pige, som var medlem af en politisk ungdomsorganisation. Det er ikke i orden, at der var en seksuel relation der.

Ikke andet end opbakning

Udtalelsen handler om, at Jeppe Kofod (S) tilbage i 2008, i en alder af 34 år, havde sex med en pige, der var 15 år, ved en fest i Socialdemokratisk Ungdom.

Siden har der været en del debat om, om det var Samira Nawas egen holdning, eller det var parties holdning. Partiets formand, Morten Østergaard, har ikke villet udtale sig til B.T., om det er parties holdning eller Samira Nawas holdning. Men det vil Samira Nawa gerne.

- Nu er det ikke mig eller Radikale Venstre, der udpeger en minister og vil vælte nogen, men hvis det var mig, så ville jeg ikke sætte nogen i den position, når man har den historie med i bagagen. Jeg har ikke mødt andet end fuld opbakning i min gruppe, siger hun.

Politik indeholder mange af de ingredienser, der skal til for at få sexchikane til at trives
Samira Nawa, ligestillingsordfører (R)

Det stemmer overens med, at Radikale Venstres næstformand, Sofie Carsten Nielsen, har vist sin sympati med Samiras Nawas holdning. Det gjorde hun ved at dele et Facebook-opslag fra Samira Nawa.

Efter Samira Nawas udtalelser har hun fået kritik mange steder fra blandt andet fra flere kolleger på Christiansborg herunder fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen.

Han mente, at der var tale om et urimeligt personangreb. Han sagde også, at 'han forstod, at der var tale om Samira Nawas egen holdning og ikke partiets'. Men det viser sig altså, ifølge Samira Nawa, ikke at være tilfældet.

Kritik blev motivation

Kritikken fik hende dog kun til i endnu højere grad at føle, at det er en vigtig sag at skabe debat om.

- Der skete to ting: Mandlige kolleger begyndte at miskreditere mig. Og jeg blev kontaktet af en del kvinder både fra medieverdenen og fra den politiske verden, der har oplevet krænkelser. Det blev motivationen til at komme kulturen til livs. Derfor skal der iværksættes en undersøgelse.

Folketingets Præsidium har taget sagen op på et ekstraordinært møde onsdag og besluttet at indlede en undersøgelse af sexchikane på Christiansborg.

Samira Nawa ved endnu ikke, i hvilken form undersøgelsen skal udarbejdes. 

- I den seneste uge har jeg været sådan en, som kvinderne er gået til, men jeg er jo ikke professionel. Det må fagfolk tage sig af.

Tror du, at problemet er større på Christiansborg end på andre arbejdspladser?

LÆS OGSÅ: Dansk skuespiller krænket og udskammet: 'Du tog ham jo selv med hjem'

- Det er desværre udbredt i mange brancher, men politik indeholder mange af de ingredienser, der skal til for at få sexchikane til at trives: Der er en hierarkisk struktur, der er meget magt, der er mange alliancer og tætte relationer. Og jeg må sige, at de henvendelser jeg har fået, bestyrker min påstand om, at sexchikane eksisterer i den politiske verden - også i højere grad, end jeg havde forestillet mig.  

Morten Østergaard ønsker ikke at udtale sig om sagen til A4 Arbejdsliv. Men partiets pressetjeneste henviser til tidligere citater, som han har givet til Ritzau: 

- Jeg tror, at alle er enige om, inklusive Socialdemokratiet og de involverede, at det var en forfærdelig sag, og det skal man kunne diskutere i den kontekst, vi nu gør. Men vi har som parlamentarisk grundlag tillid til regeringen og dens ministre.