Raske skal blive flere år på arbejdsmarkedet, så de nedslidte kan få lov til at trække sig tidligere, mener Samira Nawa. Foto: Radikale Venstre

Radikal profil om tidlig pension: "Fysisk og psykisk nedslidning er lige alvorligt"

15. jul 2019
Psykisk og fysisk nedslidning er lige alvorligt, mener Radikale Venstres nyvalgte beskæftigelsesordfører Samira Nawa. Derfor er hun imod en pensionsaftale, der kun giver danskere med fysiske smerter mulighed for at trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet.

En gymnasielærer, der er udbrændt på grund af alvorlig stress, kan være lige så syg som lagermedarbejderen, der har slidt sine knæ og dagligt tager smertestillende medicin.

Derfor bør der ikke være forskel på, hvor alvorligt vi tager fysiske og psykiske gener, fastslår den 31-årige Samira Nawa, der er ny beskæftigelsesordfører for Radikale Venstre.  

- Nedslidning kan være lige alvorlig, uanset om det er fysisk eller psykisk nedslidning, siger hun.

Læs, hvorfor Enhedslistens nye beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez vil lade danskerne stemme om pensions­alder.

Det ville være forkert at skære alle over en kam og for eksempel sige, at alle slagterimedarbejdere bliver nedslidt den og den dato.
Samira Nawa, beskæftigelsesordfører, Radikale Venstre

Samira Nawa savner et større fokus på at hjælpe de danskere, der er blevet presset ud af arbejdsmarkedet, fordi deres psyke ikke kan holde til de krav, de møder i deres arbejde.   

- Sidestillingen mellem den fysiske og psykiske nedslidning er ret relevant at have for øje. Det er klart, at der er nogle brancher, som er fysisk hårde, men andre kan være ramt af psykisk nedslidning på deres arbejde. Den psykiske nedslidning er ikke nødvendigvis synlig, men den kan være mindst lige så invaliderende og alvorlig, siger hun.

Nye profiler har ordet

I en miniserie interviewer A4 Nu Folketingets nye beskæftigelsesordførere. Hvad er de optaget af, og hvad vil de kæmpe for? I dag med Radikale Venstres nyvalgte folketingsmedlem Samira Nawa.

Læs de andre interview i serien her:
Nyvalgt profil: Lad danskerne stemme om pensions­alder
Borgerlig profil i oprør: ”Ryd op i beskæftigelseshelvedet”
Politiker om barndom i trange kår: Var nødt til at samle flasker

Støtter ikke S-udspil

Samira Nawa lægger ikke skjul på, at hun står et helt andet sted end den socialdemokratiske regering, når det handler om mulighederne for at gå tidligere på pension. 

Statsminister Mette Frederiksen vil gerne indføre en differentieret pensionsalder, hvor nogle af de faggrupper, der har været flest år på arbejdsmarkedet, får ret til at gå på pension før andre. Men det er en helt forkert vej at gå, mener den radikale beskæftigelsesordfører.  

- Det ville være forkert at skære alle over en kam og for eksempel sige, at alle slagterimedarbejdere bliver nedslidt den og den dato, siger hun. 

Ifølge Samira Nawa er det vigtigt at undersøge arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser. 

- Det er ærgerligt, hvis hele præmissen bliver, at arbejde per definition er noget, der nedslider. Det er lidt den præmis, man køber ind på, når man siger, at alle fra en bestemt branche skal kunne trække sig tilbage. Hvis det er det, der ligger til grund, må man kigge på det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, pointerer Samira Nawa. 

Hun mener, at det er vigtigt, at ens arbejde ikke kun handler om, hvor meget der ryger ind på lønkontoen.  

- Der skal også følge andet godt med som det kollegiale og personlig udvikling, siger hun.

"Dem der kan skal arbejde længere tid"

Samtidig er det vigtigt for Samira Nawa at slå fast, at de mennesker, der bliver slidt ned - hvad end det er fysisk eller psykisk - får mulighed for at trække sig tilbage eller gå ned i tid.  Men den mulighed kommer ikke uden en regning, påpeger hun.

- Vi skal også få raske mennesker til at tage lidt ekstra tid på arbejdsmarkedet i solidaritet med dem, der er nedslidte. Det er rigtig dyrt at gå fra tidligere, så det er en ret nødvendig ting at fastholde, at folk, der kan, bliver lidt ekstra på arbejdsmarkedet, siger hun.

Spørger man hende, hvor mange ekstra år danskerne skal arbejde, henviser hun til Velfærdsforliget fra 2006 (politisk aftale om stigning i danskernes pensionsalder, red.), som skal genforhandles. Aftalen betyder, at folkepensionsalderen skal stige i takt med den voksende levealder,

I 2015 blev et flertal i Folketinget enige om, at pensionsalderen i 2030 bliver hævet til 68 år. Herefter kan den maksimalt stige ét år hvert femte år. 

- Vi lægger op til, at man fortsætter i det spor, der er lagt med den tidligere pensionsaftale, siger Samira Nawa.

Mit første job

Da Samira Nawa var omkring 13 år, blev hun ansat som hjælpepige i en frisørsalon. Siden da har hun været i arbejde, fortæller hun.

Hos frisøren skulle hun byde kunderne velkommen, servere kaffe, vaske kundernes hår og give dem hovedbundsmassage.

- Det var en meget god tjans, der gav lidt penge og forståelse for, at man kunne få lidt ind på kontoen ved at yde en indsats. Og så gav det nok også en god kontakt med mennesker. Det er jo alle samfundslag, der kommer til frisøren, og det var ligesom mig, der var frisørsalonens ansigt udadtil. Når der kom kunder ind, så var det mig, der bød velkommen, siger Samira Nawa.

Hun mener, at kontakten til de forskellige mennesker, der kom i salonen, var en god øvelse i at kunne snakke med alle.

Samira Nawa er født i Aalborg i 1988. Hendes forældre flygtede til Danmark i 1986 fra krigen i Afghanistan. 

Hun blev valgt til Folketinget den 5. juni i Københavns Storkreds Tidligere arbejdede hun som specialkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriet. Hun er uddannet økonom fra Københavns Universitet. Gift og mor til to børn. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her