Det var dagbladet Børsen som i januar 2016 afslørede Hesalight i omfattende bedrageri og svindel. Foto: Wikimedia Commons

Salgschef tiltalt i historisk svindelsag

11. jan, 10:02
Bagmandspolitiet går i retten for at få tidligere salgschef i Hesalight idømt en fængselsstraf og en bøde på 5,1 millioner kroner.

Bagmandspolitiet mener, at det konkursramte lysfirma Hesalights tidligere salgschef har ført et større millionbeløb udenom Hesalight og selskabets kreditorer.

LÆS OGSÅ: MF'er nægter at betale bøde: "Jeg lader mig sgu ikke tryne"

Salgschefen er derfor anklaget for skyldnersvig, og ifølge Ekstra Bladet fremgår det af anklageskriftet, at Bagmandspolitiet går efter fængselsstraf og en bøde på 5,1 millioner kroner.

Hesalights stifter og øverste chef, Lars Nørholt, fik i slutningen af januar sidste år en dom på syv års ubetinget fængsel for grov økonomisk kriminalitet i den historiske svindelsag.

Ifølge dommen førte Lars Nørholt pensionskasser og andre investorer bag lyset. Han blev samtidig frakendt retten til fremover at lede virksomheder. Bedrageriet er opgjort til 351 millioner kroner.

Desuden blev han idømt en tillægsbøde på 15 millioner kroner og fik konfiskeret godt 28 millioner kroner. Samtidig blev der konfiskeret 30 millioner kroner hos andre personer, som var involveret i sagen.

Retsformanden kaldte forbrydelsen for særlig grov, fordi den kunne få bredere betydning for samfundet.

Lars Nørholt ankede dommen til frifindelse i Østre Landsret.

LÆS OGSÅ: Stod bag legendarisk butik: Nu er han død

Ifølge Ekstra Bladet er salgschefen også tiltalt for at have opgivet forkerte oplysninger til Skat i sit personlige selskab og på den måde at have unddraget statskassen for 2,1 millioner kroner i moms.

Derudover er han tiltalt for at have opgivet ukorrekte oplysninger om skatteforhold i to private selskaber, således at statskassen er gået glip af yderligere cirka tre millioner kroner, skriver Ekstra Bladet.

I oktober sidste år kom det frem at en barnsdomsven til Lars Nørholt var afgået ved døden.

Afdøde var bogholder i Hesalight og stod foran en retssag, hvor Bagmandspolitiet krævede ham idømt fængsel og en bøde på 17 millioner kroner for momssvig "af særligt grov karakter".

LÆS OGSÅ: EL-profil har fået nok af jobcentrene: - Luk dem

Fakta - her er forløbet i Hesalight-sagen

Her er forløbet i Hesalight-sagen frem til dommen over Lars Nørholt 24. januar 2019.

  • Hesalight blev stiftet af Lars Nørholt i 2009. Formålet var at levere løsninger med LED-belysning. "Det var noget, hvor vi kunne gøre en forskel for verden og miljøet", har Nørholt forklaret.
  • Årsrapporten for 2014 viste et bruttoresultat på 104 millioner kroner for andet halvår. Væksten var enorm. Året før var resultatet 36 millioner kroner.
  • I 2014 optog selskabet lån fra flere pensionskasser og andre investorer for cirka 560 millioner kroner.
  • I foråret 2016 indledte Erhvervsstyrelsen en nærmere undersøgelse af regnskaberne efter kritiske artikler i pressen.
  • 12. maj 2016 konstaterede styrelsen væsentlige fejl og mangler.
  • I september 2016 politianmeldte styrelsen Hesalight, og investorerne krævede pengene tilbagebetalt.
  • 18. november 2016 gik selskabet konkurs. Samme dag gik Bagmandspolitiet i aktion med ransagninger.
  • Bagmandspolitiet rejste tiltale i april 2018. Anklageskriftet drejer sig om bedrageri, mandatsvig, dokumentfalsk, momssvig og skyldnersvig.
  • Retten i Roskilde indledte hovedforhandlingen i sagen i september 2018.
  • 24. januar 2019 blev stifteren af Hesalight, Lars Nørholt, idømt fængsel i syv år for bedragerier og andre forhold. Han ankede dommen til frifrindelse

Kilde: Ritzau

Fakta: Hesalight-dom er blandt de hårdeste nogensinde


I forbindelse med dommen over Hesalights stifter Lars Nørholt i 24. januar 2019, skrev Ritzau nedenstående overblik oversigt over andre sager.

Lars Nørholt blev i Retten i Roskilde idømt syv års fængsel for bedrageri for 351 millioner kroner. Ud over fængsel fik han betale en tillægsbøde på 15 millioner kroner. Derudover blev der konfiskeret omkring 28 millioner kroner hos Lars Nørholt.

Dommen placerede sig blandt de hårdeste straffe, som er givet i sager om økonomisk kriminalitet. 

* 2014: Ejendomsinvestoren Steen Gude fik seks års ubetinget fængsel for økonomisk kriminalitet. Hans forbrydelser gik blandt andet ud over den islandske bank Glitnir og ejendomsselskabet Stones Invest.

* Erhvervsmanden Stein Bagger fik i 2009 en dom på syv års fængsel, da han tilstod svindel for over 800 millioner kroner i IT Factory, som endte med at gå konkurs. Han samarbejde med politiet om sagen og fik derfor nedsat straf.

* Ejendomsmægleren Bjørn Stiedl fik i 2009 seks års fængsel for i 1990'erne at have tømt selskaber, der havde en samlet skattegæld på omkring 330 millioner kroner.

* Erhvervsmanden Klaus Riskær Pedersen fik en dom på seks års fængsel i Østre Landsret i 2008. Riskær blev dømt for bedrageri over for en familiefond på 210 millioner kroner.

* Fem personer blev i 2004 dømt for at have tømt 214 selskaber for 320 millioner kroner i et kompleks, der var døbt Fischer-sagen.

- Den tidligere advokat Poul Fischer, advokat Henrik Vinten og den tidligere direktør i Amager Vekselererfirma Jens Ehlert Lassen fik syv års fængsel.

- Revisor Frank P. Frederiksen blev idømt seks års fængsel, mens den tidligere toldembedsmand Orla Rasmussen fik fængsel i fem år og seks måneder. To andre fik delvist betingede domme.

* I 2002 fik Kurt Thorsen og Rasmus Trads henholdsvis seks år og fire år bag tremmer. Sagen var kendt som PFA-sagen, hvor de to stod bag falske dokumenter for 3,6 milliarder kroner.

Kilder: Finans, TV2 og Ritzau.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her