- Hvis jeg kunne sige noget til statsministeren, ville jeg sige til hende, at hun skal holde hovedet koldt og åbne samfundet igen stille og roligt, siger 21-årige Saim Iqbal. Foto: Privat

Coronakrisen kostede ham eventyr-jobbet: Nu har han en klar besked til Mette F.

3. maj, 11:43
Saim Iqbal mistede sit vikarjob i Københavns Lufthavn, og selvom hans privatøkonomi holdes oven vande af dagpenge, er det hårdt for psyken at være arbejdsløs. Han har en klar besked til statsministeren.

Når man har svært ved at stå stille, passer et job som 'ledsager med speciale' som hånd i handske til ens personlighed.

LÆS OGSÅ: Her betaler de udsatte og timelønnede prisen for coronakrisen

Det fandt 21-årige Saim Iqbal ud af, da han for godt et år siden startede i vikarjobbet på en 0 timerskontrakt i Københavns Lufthavn.  

Jobbet går ud på at hjælpe udefrakommende uden sikkerhedstilladelse rundt i i Københavns Lufthavn, og Saim Iqbal arbejdede mindst 3 vagter om ugen i enten 10 eller 12 timer af gangen.

- Jeg savner det, for arbejdslivet i lufthavnen er specielt. Ingen dage ligner hinanden, der sker noget nyt hele tiden, og man møder nye mennesker og turister hver dag. Mit job er ligesom et eventyr, siger han.

Nu er han på dagpenge og har været det siden den 1. marts, hvor han havde sin sidste vikarvagt. 

Hjemsendt på grund af coronakrisen

Titusindvis af danskere bliver sendt hjem eller fyret i disse uger og måneder på grund af coronakrisen. A4 Arbejdsliv giver her ordet til nogle af dem. Tidligere artikler:

Chaufføren Kristine blev sendt hjem i mandags: 'Jeg er fortrøstningsfuld'

Anna blev fyret på grund af coronakrisen: 'Jeg kæmper for at undgå dagpenge

Mette er tvunget på supplerende dagpenge i coronakrisen: 'Min søns konfirmation ryger'

Indvandrere rammes hårdest

Saim Iqbal er én af de 12.000 personer med ikke-vestlig baggrund, som ifølge en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har meldt sig ledige i første fase af coronakrisen. 

Analysen viser, at coronaledigheden rammer ikke-vestlige indvandrere og efterkommere dobbelt så hårdt som ledige med etnisk dansk baggrund.

Af de 85.000 personer, der har meldt sig ledige under krisen, udgør ikke-vestlige indvandrere 14,4 procent af de nyledige, selvom gruppen kun udgør 7,5 procent af den samlede beskæftigelse.

Men Saim Iqbal lader sig ikke slå ud af fyringsrunden, fortæller han.

- Det er jo en miniferie. Det er, hvad det er. Der er ikke så meget at gøre, for det er uden for vores kontrol, siger han over telefonen fra sin lejlighed i Gladsaxe.

Hvis vikarjobbet i lufthavnen ikke bliver til noget igen, skal han nok finde på noget andet at lave, mener han. 

- Det kunne være dejligt at få et fast job i lufthavnen, men det er ikke et drømmejob. Jeg er en multimand, og jeg har mange bolde i luften og elsker at sætte ting i gang og at se dem lande, siger han. 

Det har ikke ramt mig så hårdt økonomisk, fordi jeg er på dagpenge. Men det har været hårdt ikke at kunne holde sig i gang. Det påvirker mig negativt
Saim Iqbal, tidligere vikar i Københavns Lufthavn

Saim Iqbal har et tidligere haft et marketingbureau 'ved siden af', og lige nu sidder han og kigger på kurser.

- Jeg har fundet et mentorkursus, jeg godt kunne tænke mig at tage. Og så har jeg tænkt mig at tage nogle ekstra kurser, hvor jeg lærer om børn og deres motorik og sanser, siger han.

Saim Iqbal kan godt lide at arbejde med mennesker. Derfor passede lufthavnsjobbet godt til sådan en som ham.

Svært at være arbejdsløs

Han fortæller, at han har arbejdet, siden han var 12 år, og at han altid er i gang med noget, og at det derfor er svært for ham at være arbejdsløs.

- Det har ikke ramt mig så hårdt økonomisk, fordi jeg er på dagpenge. Men det har været hårdt ikke at kunne holde sig i gang. Det påvirker mig negativt, siger han.

Siden han blev sendt hjem fra lufthavnen, har han blandt andet brugt tiden på at lave frivilligt arbejde.

- Op til ramadanen solgte jeg dadelæsker over nettet, som går til et godt formål, og tog ud og leverede dem. Jeg hjalp også organisationen, der solgte æskerne, med at få lavet en promovideo, fortæller han. 

Nu bruger han meget af tiden på at holde sig i gang.

- Jeg spiser derhjemme, går lidt ud og går hjem igen. Jeg forsøger at bevæge mig hele tiden og holde mig i gang. For når du sidder for dig selv hele tiden, skaber du negative tanker, og dem kan du drukne i. Det handler om at tænke, at krisen er uden for min kontrol og så fokusere på at gøre det, der er indenfor min kontrol, siger han.  

Ellers går Saim Iqbal bare rundt og venter.

Budskab til statsministeren

Han håber, at regeringen den 10. maj igen åbner for større forsamlinger, fitness-centre og restauranter og dernæst lufthavnen, og han er kritisk overfor, hvordan myndighederne og regeringen foreløbigt har håndteret coronakrisen.

Derudover følger han dagligt med i danske og udenlandske medier og holder ligesom så mange mennesker andre øje med, hvor mange der dør af coronavirus.

- Dødstallet stiger, men der døde jo også mennesker af influenza før krisen. Det giver jo sig selv, at man skal holde afstand og vaske hænder for at undgå at blive smittet med en virus, om det så er influenza eller corona, siger han.

LÆS OGSÅ: 1. maj: Fagbevægelsen skal udnytte, at coronakrisen skaber momentum for ny politik

Netop det budskab vil Saim Iqbal gerne bringe videre til statsminister Mette Frederiksen (S).

- Hvis jeg kunne sige noget til statsministeren, ville jeg sige til hende, at hun skal holde hovedet koldt og åbne samfundet igen stille og roligt. Vi kan godt finde ud af at holde afstand og vaske hænder for at undgå smitte, siger han.