Tæt på verden: Sagen fortsætter, Hr. Præsident

22. mar 2013, 13:45
Nyvalgt præsident skal de næste to år forsvare sig imod voldsomme anklager om drab, voldtægt og forbrydelser imod menneskeheden.

Den International Krigsforbryderdomstol i Haag (ICC) agter ikke at droppe sigtelserne imod Uhuru Kenyatta, selv om han netop er blevet valgt som Kenyas kommende præsident. Den 51-årige rigmand er sigtet for at have arrangeret systematisk vold efter landets valg i 2008.

Især er Kenyatta mistænkt for at have hyret Mungiki-banden til at forsvare etniske fæller fra sin Kikuyu-stamme og hævne angreb. Banden er berygtet for at halshugge sine ofre. Valguroen medførte 1.100 dødsfald. Den nyvalgte Uhuru Kenyatta er også anklaget som ansvarlig for drab og voldtægt.

Højt spil

Udover at være Kenyas mest velhavende mand har han også være vicepremierminister. Vælgerne i Kenya har i henhold til nyhedsreportager netop stemt på Uhuru Kenyatta, fordi de mener sigtelserne er en vestlig, kolonial sammensværgelse imod manden, der tilmed er leder af Kenyas største etniske gruppe og søn af landsfaderen Jomo Kenyatta.

ICC’s anklager, Fatou Bensouda, er ret træt af, at myndighederne i Kenya ikke samarbejder. Tværtom foregår der systematisk intimidering af vinder, udtaler hun til den sydafrikanske avis Mail and Guardian. Faktisk finder hun Kenya særdeles vanskeligt at arbejde med.

Mistede hukommelsen

Sagførere for Uhuru Kenyatta forsøger at få sagen afblæst. Det sker efter ICC måtte droppe sagen imod Kenyattas medanklagede, en højtstående embedsmand, fordi et nøglevidne pludselig trak sig. Domstolen har aldrig før været tvunget til at bakke ud af en sag.

Omtalte sag ventes at tage to år, hvilket kan være til gene ikke bare for Kenyas renommé men også for præsidentens evne til at udøve sit hverv. Under alle omstændigheder vil EU holde sig pænt på afstand så længe mistanke om forbrydelser hænger over statsoverhovedets hoved.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.