- Jeg har lært af min mor, at mit handicap ikke gør mine kompetencer mindre, siger Antoniett Vebel Pharao, der ikke forsøger at skjule, at hun sidder i kørestol. Foto: Privatfoto

Særlig gruppe skjuler oplysninger når de søger job

10. sep 2019
En stor del handicappede jobansøgere fortæller ikke, at de har et handicap, når de søger job. Det viser en ny undersøgelse fra Ulykkespatientforeningen.

Det kan være svært at skjule et handicap, hvis du sidder over for en kommende arbejdsgiver. Men det er ikke svært at skjule i en skriftlig ansøgning. Og det er der mange, der vælger at gøre.

En ny undersøgelse fra Ulykkespatientforeningen viser, at 29 procent af de adspurgte handicappede skjuler deres handicap, når de søger job.

- Det er simpelthen, fordi de er bange for at blive frasorterede, inden de når til en samtale. Så enkelt er det, siger Janus Tarp, der er formand for foreningen, til A4 Nu.

I mandags kunne vi på A4 Nu fortælle, at arbejdsgiveres villighed til at ansætte en kvalificeret ansøger falder fra cirka 70 procent til cirka 22 procent, hvis ansøgeren sidder i kørestol.

Den nye undersøgelse fra Ulykkespatiensforeningen afslører også en stigning blandt handicappede, der tilbageholder oplysninger om et handicap i deres ansøgning: I 2014 var det 15 procent, der valgte at tilbageholde oplysninger om et handicap, mens det i 2019 var 29 procent.

- Jeg tror, at finanskrisen er skyld i det. Men vores samfund er også blevet mere konkurrencepræget og individualiseret. Arbejdsgiveren vil ikke bruge en masse ressourcer på at finde en medarbejder. Det skal gå hurtigt og nemt, når man skal have fat på en ny medarbejder. Og når der så kommer de her historier om, at arbejdsgivere ikke tør ansætte folk i kørestol, så er det med til at skubbe til den udvikling.  

Om undersøgelsen

Tallene er indsamlet ved online medlemsundersøgelser af Ulykkespatientforeningen i 2014, 2016 og 2019. Det er den samme målgruppe – altså mennesker med fysiske skader efter ulykke eller alvorlig sygdom, som rygmarvsskader, amputationer, multitraumer, hjernerystelse med videre, der har deltaget.

Antallet af respondenter var ved den seneste undersøgelse på knap 200.

Kilde: Ulykkespatientforeningen

- Hvad tror du, det er, at arbejdsgiver frygter?

- De frygter, at det er dyrt at ansætte en person med handicap. Og de frygter, at de får en mindre produktiv arbejdskraft. Nogle er også præget af medarbejdere på arbejdspladsen. Undersøgelser viser, at der er mange, der har svært ved at arbejde sammen med en person med handicap. Og det kan man som leder godt være påvirket af. Så det bunder i både usikkerhed og fordomme.

Janus Tarp forklarer, at arbejdsgiveren kan få tilskud fra kommunen til fysiske ændringer på arbejdspladsen som eksempelvis en rampe eller et toilet.

- Hvad kan man gøre for at undgå problematikken?

- Det er helt klart kampagne, kampagne, kampagne. Og så skulle de virksomheder, der har mennesker med handicap ansat, være bedre til at være åbne og fortælle om det i deres netværk. Der er masser af branche-netværk, hvor de kan fortælle om det. Men vi skal også gribe i egen barm. Vi hører desværre også, at arbejdsgiverne ikke får ansøgninger fra mennesker med handicap.

De vil yde 150 procent

Janus Tarp er selv handicappet efter en trafikulykke, da han var 14 år. Han er lam fra skuldrene og ned og sidder i kørestol. Han har aldrig selv skjult sit handicap i en ansøgning.

- Det har jeg aldrig gjort, og det opfordrer jeg også vores medlemmer til at lade være med. Jeg plejer at sige, ”hvis arbejdsgiveren har en masse forbehold, så er det måske ikke et sted, du har lyst til at være”.

Han fortæller, at de gange han har søgt job, der har han selv undersøgt handicapfaciliteterne, inden han har søgt en stilling ved enten at besøge virksomheden eller kigge på deres hjemmeside.

Antonoitt har søgt 40 stillinger

Antoniett Vebel Pharao er jobsøgende kørestolsbruger. Hun har sendt omkring 40 ansøgninger, siden hun blev færdig med sin kandidat i pædagogisk sociologi ved Aarhus Universitet i marts. Bortset for et vikariat på tre uger, har hun ikke haft job.

Kunne du finde på, at skjule dit handicap i en jobansøgning?

- Nej det kunne jeg ikke. Jeg har lært af min mor, at mit handicap ikke gør mine kompetencer mindre. Men jeg kender til folk, der har muskelsvind som mig, der har gjort det. Og jeg forstår dem sådan set godt.

Tror du, at et kompetencebevis ville hjælpe?

- Jeg kender ikke nok til det, men det er vigtigt, at det bliver brugt til netop at beskrive den handicappedes kompetencer.  

Antoniett Vebel Pharao mener, at det kan være en fordel at ansætte en person, der sidder i kørestol:

Hvad er det så for eksempel?

- Man kan jo også se det som en fordel at have en medarbejder med den rette uddannelse og de rette kvalifikationer, som samtidig sidder i kørestol. Vi kan bidrage med noget insider-viden, for eksempel i firmaer, der fremstiller kørestole, eller hvis DSB vil arbejde med at gøre deres tog mere tilgængelige for kørestolsbrugere. Eller hvis der i kommunens handicapafdeling var ansat en sagsbehandler, der selv havde et handicap. Jeg fremhæver også i mine ansøgninger, at jeg har mange års ledererfaring, for jeg har skullet være leder og lægge vagtplaner og holde MUS-samtaler for mine hjælpere siden jeg var helt ung. Det ser jeg som en ressource.

Janus Tarp fortæller, at handicappede kan være en rigtig god arbejdskraft:

- Jeg plejer at sige, at den person, man ansætter vil yde 150 procent, fordi man gerne vil undgå at blive betragtet som en mindre ressource. Det skal ikke hedde sig, at det er på grund af et handicap, at man ikke kan opfylde stillingen. Og så tænker jeg også, at arbejdspladsen får et mere mangfoldigt miljø og en mere rummelig arbejdsplads.  

Beskæftigelsestallet står stille

Hos Danske Handicaporganisationer, ærgrer formand Thorkild Olesen sig over, at der er flere og flere, der hemmeligholder deres handicap, men han forstår dem godt:

- Beskæftigelsen står stille for folk med handicap, mens resten af befolkningen oplever et opsving, hvor der endda er nogle brancher, der direkte mangler arbejdskraft. Så er det klart, at man tænker: ”Hvorfor er jeg ikke en mangelvarer?”.

Thorkild Olesen tror, der er flere ting, der vil kunne hjælpe handicappede jobansøgere til at stå ved deres handicap:

- Der skal udvikles et kompetencebevis, så vi kan løsne op for stigmatiseringen. Heri skulle der blandt andet stå, hvilken økonomiske støtte, som den handicappede er berettiget til. Og så tror jeg også meget på eksemplets magt. Derfor ville jeg ønske, at der var flere arbejdspladser, der ville fortælle om, at de har mennesker med handicap ansat.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her