Sådan undgår du bøvl med din håndværker

8. aug 2013, 06:00
Seks enkle råd sikrer husfreden ved håndværkervisit.

Forsinkelser, brudte aftaler, manglende oprydning eller decideret venstrehåndsarbejde. Årsagerne er mange, når skruetrækker erstattes med stridsøkse ved håndværkerbesøg.

Ved at følge seks enkle råd kan både loftsvinduer og samtalekøkken blive en realitet uden knas i maskineriet.

1) Træk på andres erfaringer

Spørg dit netværk til råds, når du skal finde en håndværker. Ofte har venner eller familie haft en god oplevelse med en håndværker, de kan anbefale.

2) Skru op for din indre købmand

Indhent tilbud fra flere firmaer og prut dig frem til en fordelagtig pris. En Gallup-undersøgelse lavet for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i 2012 viser, at ni ud af ti forhandlingsvillige kunder får noget ud af at prutte om prisen.

3) Vælg blå mænd med omhu

Hyr en håndværker, der er organiseret i en brancheorganisation med en garantiordning. Så er du bedre stillet som forbruger, hvis der skulle opstå problemer undervejs.

4) Hav plantegning i hovedet

Hav en klar idé om, hvordan det færdige resultat skal se ud, og sørg for at forventningsafstemme med din håndværker på forhånd.

5) Glem alt om mund-til-mund

Lav en klar, skriftlig aftale med din håndværker om tidsplan, pris og opgavefordeling. Brug f.eks. standardkontrakten AB-Forbruger udarbejdet af blandt andre Forbrugerrådet, Dansk Byggeri og Energistyrelsen. En mundtlig aftale er svær at dokumentere i retten.

6) Betal ved kasse 1

Overhold din del af aftalen og betal regningen til tiden.

Kilde: Forbrugerrådets blad TÆNK, marts 2013