Sådan tøjler Asger Aamund fulde medarbejdere

26. nov 2011
Julefrokosten er ikke stedet at få afløb for sine arbejdsmæssige problemer, mener topchefen Asger Aamund. Både for de ansatte og sin egen skyld forlader han altid julefrokosten efter middagen.

Firmajulefrokosten skal være en aften, hvor ansatte skal kunne slå håret ud og hælde vand ud af ørerne. Og gerne kritisere chefen, hvis de vil.

Det mener erhvervsmanden Asger Aamund, der har mange julefrokoster som chef bag sig.

Han gider dog ikke selv at sidde lænket til en fuld medarbejder, som pludselig har en masse sandheder at fortælle. Utilfredshed og problemer bør afsløres under mere ordnede forhold, mener han.

Siger farvel før midnat

”Der er masser af muligheder for, at vi i virksomhederne kan få afdækket, hvor de virkelige problemer er henne, og det behøver man ikke julefrokoster til. Man kan da komme til at sidde ved siden af en medarbejder, som netop fortæller om et vigtigt problem. Men det skulle jo gerne komme frem, inden vedkommende er kanon fuld,” siger han.

Blandt andet derfor har han altid forladt julefrokosten efter middagen, inden festen tager fart, og 'det hele bliver for broget', som han siger.

Chefen og damen fra samlebåndet

Ifølge Asger Aamund kan man som chef sagtens bruge stemningen til julefrokosten som et pejlemærke for, hvordan hverdagen er på arbejdspladsen.

"Men mon ikke de fleste i forvejen ved, hvor skoen trykker, hvis de har problemer med medarbejderne?” spørger han.

Til gengæld er julefrokosten ofte en fest, hvor ansatte bliver rystet sammen på kryds og tværs, og det kan ifølge Asger Aamund blive en øjenåbner for netop chefen.

”Hvis man som topchef kommer til at sidde ved siden af en dame nede fra samlebåndet, er det klart, at det måske er hendes eneste chance for at få hældt noget vand ud af ørerne og få kritiseret nogle ting,” siger han.

En god chef kender allerede problemerne

Han peger dog samtidig på, at det blandt andet er de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmers opgave, at bringe forhold frem, som er vigtige at få at vide.

”De fleste moderne virksomhedsledere er åbne overfor at lytte til problemer i det daglige. En god chef har de kanaler i virksomheden, så han får de informationer, der er nødvendige. De problemer, der er, finder altid vej til chefens bord,” siger han.

Asger Aamund mener derfor, at det er vigtigt, at både chefen og medarbejderne får lov at være i fred til julefrokosten.

”Selvfølgelig kan der være kritiske forhold, som ikke er kommet frem, og det kan også være af personlig art, hvor låget godt kan ryge af krudttønden under julefrokosten. Men det skal man ikke udsætte sig for som chef, ligesom man absolut heller ikke skal udsætte medarbejderne for at sidde og holde øje med, hvad de foretager sig,” siger han.