Sådan tackler du en møgsur kollega

12. jan 2012
Hvad gør du, hvis din kollegas udsagn konsekvent påvirker det psykiske arbejdsmiljø negativt? Få svarene her.

Åh nej, nu åbner din kollega igen munden og sender en grå sky af negativitet ud i fællesskabet:

"Du har da vist ikke helt fået sat hjernen rigtigt på i dag". "Jeg er ked af at sige det, men ham der lige er blevet ansat, han er da vist dum som havregrød".

Måske er værkstedshumoren rigtig rå på din arbejdsplads. Men der er trods alt en grænse mellem sjove drillerier og ondsindede udsagn eller decideret mobning. Derfor er det vigtigt, at du lærer at forholde dig til arbejdspladsens tordensky.

For negative kolleger påvirker desværre mere end positive kolleger, fortæller arbejdsmiljørådgiver Astrid Bruun Bertelsen fra Coaching Creative. Hun har fire gode råd til dig.

1. Hold fast i dig selv

"Hvis du får en sort svada lige i ansigtet, så tag en dyb indånding, bevar jordforbindelsen og sig til dig selv, at det ikke nødvendigvis har noget med dig at gøre", råder Astrid Bruun Bertelsen.

2. Sig fra over for kollegaen

"Det er din ret at sige nej til den måde, du bliver talt til, og sådan som det påvirker din sindsstemning. Du kan godt ruste dig til at konfrontere den person og sige, at de negative udsagn påvirker dig. Men husk at gå efter bolden og ikke manden."[pagebreak]

3. Tal med din arbejdsmiljø-repræsentant

"Hvis du har forsøgt at tale med din kollega på en måde, hvor du har talt om de ting, vedkommende siger og ikke kollegaen i sig selv, så må du gå til din tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljø-medarbejder. Så kan vedkommende tage det op med kollegaen og eventuelt ledelsen," fortæller Astrid Bruun Bertelsen.

4. Hold afstand

"I sidste ende kan du blive tvunget til at undgå din kollega for at beskytte dig selv. Men pas rigtig godt på, at det ikke udvikler sig til, at I begynder at mobbe kollegaen eller optrapper konflikten."

4 gode råd...

... til at håndtere den negative kollega

  1. Hold fast i dig selv
  2. Sig fra over for kollegaen
  3. Tal med din arbejdsmiljø-repræsentant
  4. Hold afstand