Sådan svindler vi og 11 andre mest læste

29. dec 2011
Se de mest læste historier om arbejdslivet på Avisen.dk i 2011

2011 begyndte med efterlønnen.

Døgnet var blot 19 timer og 15 minutter gammelt, da daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indledte et frontalangreb på efterlønnen.

Det satte et markant præg på artiklerne på Avisen.dk. Januar mest læste artikel var historien om, at ingen på Christiansborg rigtigt ved, hvad en efterlønner får.

JANUARS TOPSCORER
På Borgen: Ingen ved, hvad en efterlønner får

I februar kunne Avisen.dk fortælle en undrende befolkning, at ansatte på LEGO ikke må læse avis i deres selvbetalte spisepauser. Man må åbenbart kun fylde hovedet med åndelig føde, hvis det er LEGO-relevant.

LEGO beklagede. Vi siger: Klods-major!

FEBRUAR STØRSTE
LEGO-ansatte: Vi må ikke læse aviser

Det blev marts - og her tog læserne vel i mod nyheden om, at håndværkerne, der skiftede tag og vinduer på daværende miljøminister Karen Ellemanns (V) hus, ikke havde papirerne i orden.

MEST MEGA I MARTS
Arbejdsløse murere afslører minister

Sneen forsvandt omsider fra villavejene og foråret piplede frem. Men ikke for 28-årige Monica Therese Jacobsen. Hun skammer sig over at være arbejdsløs. Dén historie ville læserne gerne klikke på.

APRIL-VINDEREN
Jeg skammede mig over at være arbejdsløs

Det blev maj - og det blev Socialdemokraternes og SF's tur til at præsentere en vej mod ministerposterne: Fair Løsning 2002 med de berømte 12 minutter. Men det var ikke politik, der trak læserne til venstre musetast.

Det var historien om, at fattige kommuner havde fundet fidusen: Ledige er  mere værd i praktik, end hvis de søger job. Den historie var lige så godt læst, som den var (og er) grotesk.

MAJ-HITTER
Fattige kommuner presser ledige i praktik

I juni foldede Avisen.dk for alvor sin kritiske dækning af AMU-skandalen ud. Det ene svindelnummer efter det andet kom ud af dunkle kælderrum og frem i lyset. Det har foreløbig ført til, at 39 millioner kroner er krævet retur til statskassen.

Læserne tog godt imod det hele - mange tak. Men især historien bag om AMU-karusellen, som den blev kaldt.

JUNIS BEDSTE
Sådan svindler vi sammen

Med sommeren kommer agurketiden, hvor selv den mindste historie kommer på toppen af landets netaviser. Men naturligvis ikke hos os.

Næh, i juli måned fortalte Avisen.dk, at 300.000 danskere hverken kan få kontanthjælp eller dagpenge, hvis de bliver fyret.

Skræmmende for mange, hvor især de unge troede, at man altid kan gå ned til kommunen og få penge, hvis man bliver fyret. Reglerne kom i hvert fald bag på Stine Hedelund Müller.

Hun måtte i ni måneder leve på nas hos sin mor - ikke fedt, når man er 25 år. Hendes historie var læserne vilde med.

JULI MÅNEDS NUMBER ONE
Ni måneder uden indtægt blev helvede for mig

I det helt taget kan Avisen.dks læsere - altså jer - godt lide personlige skildringer. Det er det, som journalister kalder for cases. Eksempelvis blev en fortælling om folketingsmedlemmet Leif Lahn august måneds mest læste.

Måske var det overskriften - måske vil vi gerne vide lidt mere om de politikere, som vi elsker at kritisere.

SEJRHERREN I AUGUST
Jeg tjente mere som havnearbejder i Aarhus

Så blev det endelig valgmåned efter hen ved to års optakt. Her var den stigende arbejdsløshed et hovedtema, og månedens mest læste blev en historie om ledige og deres dagpenge.

For det viste sig at komme bag på mange, at når man ryger ud af dagpengesystemet på grund af ledighed, så kommer man sjældent ind igen.

SEPTEMBER-SCOOP
Ledige på dagpenge straffes dobbelt

Hold ud! Der er kun tre måneder tilbage...

I oktober måned lærte læserne Birger at kende. Han er fra København og har et selvmordsforsøg bag sig - plus et par depressioner. Tre læger siger samstemende, at Birger har nedsat arbejdsevne.

Pyt med dig, siger Københavns Kommune. 'Kom Birger. Du er skam rask nok til et helt almindeligt arbejde', sagde kommunen.

Sidenhen beklagede de forløbet - men da var først, da Avisen.dk skrev om Birger-sagen og tusindvis af læsere læste med.

OKTOBER-HURRA
Birger skulle i job trods risiko for selvmord

I november tog Avisen.dk igen fat på AMU-systemet enorme smuthuller. Det viste sig nemlig, at nogle bagmænd tog 100 arbejdsløse som gidsler i deres (altså bagmændenes) jagt på at få skattekroner ned i egen lomme. Slyngler!

Men det blev opdaget og mon ikke de skumle typer bliver bedt om at betale pengene tilbage. I hvert fald blev historien novembers måneds mest læste:

NOVEMBER-VINDER
Fup-firma tog røven på 100 arbejdsløse

Så blev det endelig jul. I skrivende stund handler månedens mest læste artikel hverken om julemandens hårde arbejdsmåned eller julesure butiksfolk. Næh - det er skam også om AMU-svindel.

For det viste sig, at en loyal og tro medarbejder i Region Syd afslørede AMU-svindel og gik til Undervisningsministeriet. Hun kom i TV med sin sag og reaktionen fra hendes chef kom prompte.

Og det var ikke 'tak, fordi du passer godt på skattekronerne'. Det var en fyreseddel.

Og dermed nåede vi til...

DECEMBER TOPSEJLER
Nej til svindel kostede jobbet efter 18 år

Godt nytår!