Tæt på verden: Sådan stoppes den største dræber af børn

21. nov 2011
Børns dødsfjende er ubehandlet lungebetændelse, der kan forebygges og kureres. Internationalt samarbejde er i gang med at redde børns liv.

Hvert 20. sekund dør et barn ude i verden af lungebetændelse, der kan både kan forebygges og kureres. Han og hun levede i verdens fattige lande, hvor sundhed ofte er en drøm snarere end en virkelighed.

Kampen imod lungebetændelse kan vindes med tre velkendte våben: Vaccine, antibiotika og bedre ernæring. Alligevel dør 1,5 million børn hvert år, mens de hoster og hiver smertefuldt efter vejret.

Vacciner findes

Det er ikke fordi alverdens lader som ingenting. Tre millioner børn er nu beskyttet imod sygdommen, og der skulle komme 10 millioner flere til næste år. Målet er at nå 90 millioner børn i 60 fattige lande før 2015.

En af de vigtigste aktører i denne nye kamp imod lungebetændelse er GAVI Alliancen, der i et samarbejde mellem medicinalindustrien og offentlige institutioner sikrer faste priser på medicinen. 

GAVI er finansieret af en række lande og Bill og Melinda Gates fonden. Målet er at sikre vacciner til fattige lande og samtidig skaffe medicinalindustrien et udkomme på deres produkter. 

Systemet bag GAVI er, at donorer sikrer et marked for medicinen i fattige lande, hvorfor industrien hurtigt kan udvide produktionen til et sikkert marked ... til lavere priser.

Medicinalindustrien føler sig dermed også sikret imod kopimedicin, og der er overskud til aktionærerne.

Hidtil har medikamenterne kun været til salg i rige lande siden 2007. Prisen for en behandling i USA er mindst 500 kroner. Gennem GAVI er prisen for en behandling i et fattigt land bragt ned til 50 kroner, fortæller VOA News.

[pagebreak]Land efter land

At komme med på GAVI-vognen betyder, at et land skal inkludere visse former for vacciner i nationale projekter med at bringe vaccination imod en række sygdomme ud til de fjerneste egne af deres område.

Penge til medicin og organisering kommer delvis fra donorer, hvorefter et land slipper for de mange døde børn og får færre udgifter til sundhedssektoren. Den 12. november var det Malawis tur til at komme med.

I Kenya dræber lungebetændelse omkring 100 børn om dagen. Videnskabelige analyser fra 2008-09 viser, at otte procent af alle børnedødsfald i det land skyldes symptomer, der ligner lungebetændelse. Børnene dør, før de når frem til klinikker på landet.

Siden introduktionen af de nye vacciner er halvanden million børn blevet beskyttet, rapporterer Africa Science News. De forebyggende vaccinationer forhindrer hurtig død, og antibiotika kan derefter redde deres liv.

Verdenssundhedsorganisationen WHOs tal fra Nigeria i 2008 fortæller om 56 millioner børn med lungeinfektioner det år. Af dem døde 177.000, der var yngre end fem år.

Mangler på læger

I et land som Kenya, hvor der mangler titusinder af læger forsøger man at træne lokale sundhedsarbejdere i at diagnosticere lungebetændelse med stetoskoper. Det forhindrer stadig ikke, at mødres uvidenhed, et patriarkalsk samfund og manglende penge koster børneliv.

Alverden arbejder imod de såkaldte årtusindmål, MDG2015, hvor verdenssamfundet har besluttet at have udført et seriøst angreb imod de største plager. Et mål er inden 2015 af have reduceret børnedødelighed med to-tredjedel.

Det store krig imod børns lungebetændelse indledtes i december 2010, hvor Nicaragua blev første land, der tog de nye medikamenter ind i den almindelige sundhedsforebyggelse med støtte fra GAVI. Siden er fjorten nye kommet med.

I juni 2011 bevilligede donorer 4,3 milliarder dollars til at udbrede kampen imod lungebetændelse til flere lande.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.