Sådan spotter du et fupjob

22. feb 2012
Her er fem gode råd til, hvordan du slipper for at blive brik i et pyramidespil.

Rådene er blevet til på baggrund af interview med adskillige personer, der kender til pyramidespil eller 'multi level marketing'.

1. Hold øje med e-mail-adressen

Modtager du en e-mail med et jobtilbud, der er lidt for godt til at være sandt, så start med at tjekke afsenderens e-mail-adresse.

Er det en privat e-mail-adresse, som for eksempel Gmail eller Hotmail, er der gode chancer for, at der ikke er noget egentligt job, eller at jobbet er som forhandler i et pyramidelignende netværk.

2. Kræv klar besked

Hvad går jobbet ud på, og hvad er det for et produkt, du skal sælge? Får du at vide, at du skal sælge for en børsnoteret virksomhed i New York – uden at navnet på virksomheden er nævnt – er der nok noget galt.

Det er et kendetegn for pyramidelignende virksomheder, at vigtige informationer bliver tilbageholdt for potentielle forhandlere. Er der slet ikke noget produkt, er der sandsynligvis tale om pyramidespil.

3. Få det på skrift, hvis du er i tvivl

De personer, der forsøger at hverve dig som forhandler i deres egen salgspyramide, vil rigtig gerne tale med dig i telefonen, men de er mere sparsomme med detaljerne på skrift.

Det kan være, fordi de er gode til at overbevise dig over telefonen, men reelt ikke har noget at byde på. Bed om at få materialet på skrift, så du har tid til at gennemskue, om det holder.

4. Lav et baggrundstjek

Hvis du er ved at blive hvervet til en pyramideagtig virksomhed, er der gode chancer for, at der er andre, der har prøvet det før dig.

Mange skriver om det på nettet, hvis de er blevet snydt, så hvis der er noget snavs om virksomheden, kan du sikkert finde det ved at søge lidt på Google.

5. Du skal ikke betale for at være med

Støder du på et job, hvor du skal betale et engangsbeløb for overhovedet at komme med i netværket, er der også meget, der tyder på, at det er et pyramidespil.

Lad være med at betale, medmindre du er 100 procent sikker på, hvad pengene går til, og hvorfor du skal betale for at være med. Et almindeligt job er som regel lønnet, ikke omvendt!