Sådan spotter du en kollega, der drikker

4. apr 2010
Over 430.000 danskere drikker mere, end Sundhedsstyrelsen anbefaler. Sådan spotter du, om din kollega også drikker på jobbet.

Hvis din kollega ofte drikker på jobbet, kan du være sikker på, at vedkommende har et alvorligt alkoholproblem.

Arbejdspladsen er nemlig det sidste sted, en alkoholiker vil blotte sig. Det siger Søren Skensved, der er behandlingsansvarlig hos Dansk Misbrugs Behandling.

”Hvis du lugter af alkohol på jobbet, er det fordi, du har drukket i arbejdstiden. Du lugter ikke af alkohol, fordi du drikker efter arbejde. Og når det viser sig på arbejdspladsen, har det typisk været et problem i 10 år eller i hvert fald meget længe. Det er det mest pinlige og grænseoverskridende sted at blive afsløret,” forklarer Søren Skensved.

Og det er slet ikke kun et fåtal, der drikker på arbejdet. Ifølge undersøgelser er det cirka en ud af 13 mandlige ansatte, der har et alkoholproblem - og dermed brug for hjælp til at slippe ud af alkoholens jernnæve.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Hvis man inkluderer kvinder, kan man tilføje yderligere et par procenter, mener Søren Skensved.

Første skridt mod, at kollegaen kan få hjælp er, at alkoholmisbruget opdages. Sammen med Søren Skensved har Avisen.dk listet en række symptomer op, der kan indikere et decideret misbrug.

Lugter af alkohol:
"Såfremt en kollega lugter af alkohol i arbejdstiden, kan man næsten med 100 % sikkerhed vide, at der er tale om et alkoholproblem."

Depotbesøg og mange ærinder:
”Det er det klassiske mønster, hvor man har mange ærinder ud af huset og kommer tilbage og tygger tyggegummi. Så er det ofte et tegn på, at man har et alkoholproblem.”

Fysiske tegn som røde øjne, sitrende hænder og oppustet ansigt:
”Hvis vedkommende er meget rød i hovedet og har blodsprængte eller røde øjne, kan det også indikere alkoholmisbrug.”

Dårlig mødedisciplin og mandagsfravær:
”Den er klassisk. Har man fået lidt for meget i weekenden og drukket søndag med, så magter man ikke altid at gå på arbejde om mandagen.”

Men så er dilemmaet, om man overhovedet skal blande sig i kollegaens misbrug?

Ifølge Søren Skensved er svaret enkelt:

"Ja!"

Læs her, hvordan du konfronterer din kollega:
Vær ikke bange for at 'stikke' din kollega

faktaboks

Få yderligere oplysninger om misbrug på jobbet på www.danskmisbrugsbehandling.dk