Sådan. Spar 1000 kroner op om måneden

7. jul 2012
Fem råd til at stå med 12.000 i hånden om et år.

Sæt din økonomi på slankekur med avisens guide til 12.000 kroner i 2012.

Så er det lige meget, om det er den store ferie eller det store hul på dit kontokort, der trækker.

”Det er et meget flot mål at spare 1000 kroner op om måneden. Hvis du klarer den og sidder med 12.000 næste år, kan du godt give dig selv en medalje for så har du virkelig fod på økonomi,” siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

Skal du nå 1000 kroner om måneden, skal du sikkert tage lidt fra hver i idékataloget.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Tit er den bedste løsning at gøre det omvendt. Få sat 1000 kroner over på en opsparing hver måneden og så regn bagfra, så du ikke bruger for meget.

"Men sæt nogle penge af til rådighed til at have det lidt sjovt for. Hvis du skærer alt fra kantinemaden til tøjkøb væk, så holder du den ikke i et år," Ann Lehmann Erichsen

1) Arbejd mere

Det er den klassiske måde at få flere penge. Men svært i øjeblikket.

”Skattereformen har givet lavere marginalskat, som skulle give flere lyst til at arbejde mere. Men det kræver jo, at man overhovedet kan få ekstra arbejde. I øjeblikket er det 13 ledige per hver opslået stilling,” siger Ann Lehmann Erichsen.

Hun anbefaler, at man tænker utraditionelt, for man kæmper mod mange konkurrenter.

”Tænk i omskoling eller på tværs af køn. Måske er du attraktiv i ældreplejen, hvor der normalt er meget få mænd,” siger Ann Lehmann Erichsen.

2) Madpakken

Her rykker det. Hvis du i snit bruger 20-25 kroner i kantinen og en 10-15 kroner på slik eller en kop kaffe på vejen, så løber det op i 800 kroner om måneden.

”Du kan godt lave en madpakke for en tier om dagen og spise den sammen med dine kolleger. Så har du sparet omkring 30 kroner om dagen, eller 600 om måneden,” siger Ann Lehmann Erichsen.

3) Transport

Er du blevet doven og er begyndt at lade cyklen stå og tage det offentlige i stedet? Så er der penge at spare.

4) Tjek interesser og medlemskaber og abonnementer.

Er du medlem af foreninger, abonnerer på blade eller er tilmeldt kurser og fitnesscentre? Og går dine børn til tre ting om ugen?

”Læser du bladene, og kommer du faktisk af sted, og er dine børn trætte hele tiden og gider faktisk ikke alle tingene? Gå det hele efter."

Passer dit teleabonnement med dit behov? Tjek om du har en løsning, der passer til dig, eller du betaler for meget. Du kan også overveje at melde dig ud af folkekirken, som du betaler en procent til i skat.

”Det er ikke forbudt at melde sig ud. Men man skal gøre op med sig selv, at  hvis man dør før planlagt, bliver man ikke begravet traditionelt, men det skal gøres på en anden måde udenom kirken. Men hvis man tænker, at det medlemskab kan man ikke stå inde for, så er det et sted at spare penge,” siger Ann Lehmann Erichsen

4) Gå ind på din netbank og følg dig selv.

Hvis du er typen, der hæver store beløb i kontanter og betaler med dem, duer det ikke. Men ellers kan du følge dig selv og hvad du bruger pengene på nærmeste time for time.

”Her røg 98 kroner på en bluse og en 50’er til en sandwich. Man bør besøge sin netbank jævnligt. Det er en god måde at få overblik over sine impulskøb,” siger Ann

5) Småferier.

”Er du i gang med at spare op til en stor, lang ferie, så er det måske ikke så svært at undvære småferierne i løbet af året. De koster en del tilsammen,” siger Ann Lehmann Erichsen.

Hun foreslår, at man for eksempel bytter bolig og kommer af sted alligevel. Se på homeexchange.com

Denne artikel blev bragt første gang 31.01.11