Sådan snyder du luftens gebyrgribbe

17. jul 2010
Snyd luftens gebyrgribbe og flyv til lavpris. 12 enkle råd.

En kuffert og en afbestillingsforsikring kan snildt blive dyrere end selve flybilletten hos de kreative lavprisselskaber, der konstant opfinder gebyrer og ekstra-services, der sender ikke bare passagererne, men også priserne op i de højere luftlag.

Som kunde findes der kun en måde at undgå lommesmerter og vride sig udenom: Man skal gøre som selskaberne: være nærig og udspekuleret.

Så her er 12 gebyrfri råd til at flyve til rigtig lavpris:

Rejs den rigtige dag

Undgå at rejse ud på fredage og hjem på søndage. Begynd hellere udrejsen på en lørdag og hjemrejsen en mandag. Det er ofte lettere at finde rimelige billetpriser i perioden mandag til torsdag. Det kan også være nødvendigt at rejse om natten for at få de billigste billetter. Undgå højtiderne og fællesferier.

Køb ikke ekstra

Vær en nærigpind, der udelukkende køber flybilletten og ikke noget som helst andet. Uanset, om du på websitet får tilbudt billeje, hotel eller taxfree-produkter, så sig nej tak. Det samme skal du sige til stewardessen, som hellere end gerne bespiser dig til restaurationspriser. Spis og drik hjemmefra.

Vær utro

Ofte svarer det sig at købe enkeltbilletter og dermed vælge forskellige selskaber på ud- og hjemrejsen. Søg hos flere selskaber for at finde den laveste billetpris.

Bestil i god tid

Uanset om du flyver med et lavprisselskab eller med et af de store statsejede selskaber, svarer det sig, at bestille i god tid for at købe til den gunstigste pris. Reglen er enkel: Jo længere tid du venter, jo dyrere bliver det.

Brug kollektiv transport

Lavprisselskaberne lander ofte i lufthavne, der ligger fjernt fra de byer eller strande, du ønsker at besøge. Så det gælder om at undgå at blive ruineret i taxier, når du skal til og fra lufthavnene. Undersøg mulighederne kollektiv transport, og indregn ekstra tid til det.

Efterlad kufferten hjemme

Overvej, om du kan nøjes med håndbagage, for så undgår du lavprisselskabernes ublu gebyrer på op til 120 kr. for pr. passagerer pr. vej for at medbringe en kuffert. Og sparer tilmed dyrebar ferietid ved bagagebåndet i lufthavnen.

Løb en risiko

Når du bestiller en billet hos et lavprisselskab forsøger selskabet ofte at sælge dig både afbestillingsforsikringer og rejseforsikringer. Men tag chanchen og undlad at lade dem forsikre dig, for det er relativt dyre forsikringer i forhold til billettens pris. Desuden er mange i forvejen forsikret gennem indboforsikring eller årsrejseforsikring.

Undgå barnevogne

Overvej også, om du kan efterlade barnevognen hjemme, for eksempelvis kræver lavprisselskabet Cimber Sterling 200 kr. pr. vej for at medbringe den.

Undgå ændringer

Bestiller du flybillet hos et lavprisselskab, svarer det sig at tjekke alt en ekstra gang. Undlader du eksempelvis at skrive dit mellemnavn på flybilletten, mens det fremgår af passet, risikerer du, at billetten ved afgang er ugyldig og dermed værdiløs. Ønsker du at ændre afrejse- eller hjemrejsedato koster det som regel også kassen i gebyrer.

Undlad sædereservationer

Du kan være sikker på, at du får et sæde, uanset om du bestiller ét eller ej. Overvej derfor grundigt, om du vil betale op til 80 kr. pr. person for at reservere et bestemt sæde.

Undgå betalingsgebyr

Det koster som regel penge at få lov til at betale penge til lavprisselskabet. Såkaldte betalingsgebyrer kan være svære at undgå, men enkelte selskaber fritager dig for betalingsgebyrer, hvis man betaler med eksempelvis Visa Elektron.

Modtag nyhedsbreve

Lad dig registrere som modtager af nyhedsbreve fra flyselskaberne. Dermed vil du regelmæssigt få tips om billige billetter før andre kunder. Du kan også få tilbud om billige rest- og afbudsbilletter få dage før afgang.