Sådan sikrer du din pension imod skilsmisse

21. jan 2012
Januar er højtid for skilsmisser. Læs de gode råd til, hvordan du undgår skilsmisseruin.

Fire ud af ti ægteskaber ender med skilsmisse. Og efter jul og nytår kommer højtiden for, at ægtefolk beslutter at fortsætte livet som singler.

Har man ikke en tilstrækkelig stor pension selv, eller hvis man ikke har en ægtepagt, der garanterer en ligelig fordeling, risikerer man altså at stå tilbage efter en skilsmisse uden en rød reje i pensionskassen.

Her er en stime simple råd til, hvordan du bedst sikrer din pension, inden skilsmissen rammer.

1. Gå efter steder med overenskomst

Det nemmeste er, hvis du er ansat et sted, hvor der er overenskomst. Så følger der pension med. En arbejdsmarkedspension vil altid være din helt egen og kan aldrig indgå i en bodeling ved skilsmisse.

2. Aftal en pensionsordning

Hvis du ikke har overenskomst, bør du forsøge at aftale en pensionsordning med din arbejdsgiver. Det kan du for eksempel gøre i forbindelse med lønforhandlinger.

3. Indbetal til privat ordning

Har du ikke mulighed for at få en pensionsordning gennem din arbejdsgiver, eller hvis du arbejder få timer og derfor kun sparer lidt op på pensionen, er det vigtigt, at du indbetaler til en privat pensionsopsparing i dit eget navn.

Kontakt i første omgang din bank og forhør dig om mulighederne, og undersøg eventuelt markedet for private pensionsopsparinger.

Læs de sidste tre råd på næste side[pagebreak]

4.Ligegyldigt om det er rate- eller kapitalpension

I forhold til skilsmisse betyder det ikke noget, om det er en ratepension, hvor du får et fast beløb hver måned, eller en kapitalpension, hvor du får et engangsbeløb udbetalt, når du går på pension. Denne pension er i udgangspunktet din egen.

5. Ægtepagt kan være vigtig

Hvis du og din ægtefæller ønsker at dele jeres rate- og kapitalpensioner, skal I tegne en ægtepagt. Det er især vigtigt, hvis I alligevel vælger at indbetale til en rate- eller kapitalpension i kun den ene ægtefælles navn. En ægtepagt koster 1.400 kroner i tinglysning til staten og 3.000-7.000 kroner i advokatsalær.

6. Lav aftaler med din ægtefælle i god tid

Sørg under alle omstændigheder for at aftale, hvordan I deler rimeligt, hvis I skulle blive skilt. Og gør det i god tid, mens I er gode venner. Mange har svært ved at se rimeligheden i at dele, hvis først ægteskabet skranter eller skilsmissen står for døren.

I mange af de forliste ægteskaber står en kvinde tilbage med en pensionsopsparing, der snarere indbyder til havregrød og postevand end røde bøffer og Amarone i alderdommen.

Lavere løn, barsel og generelt kortere tid på arbejdsmarkedet betyder, at kvinder gennemsnitligt optjener mindre pension end mænd.

I 2007 bestemte en ny lov, at pensionsordninger som udgangspunkt ikke er en del af fællesboet.

Kilde: HK/Privat, Danske Familieadvokater