Sådan sikrer du dig på Facebook

26. maj 2010
Femten gode råd til en sikker Facebook

1. Skift dit kodeord ud, og lav et særligt kodeord KUN til Facebook. Der er mange hackere på Facebook, der har specialiseret sig i at stjæle brugernes oplysninger og koder.

2. Hold dig fra applikationerne. For eksempel spil, quizzer og andre gimmicks. Det er svært at gennemskue, hvem der står bag og ikke alle skabere af applikationer har reelle hensigter. De er ofte ude på at misbruge adgangen til dine og dine venners oplysninger.

3. Hold dig også fra annoncerne. Annoncerne er ofte designet til at trække oplysninger ud af dig. Tit er der ikke engang et reelt tilbud bag, konkurrencerne eller undersøgelserne er det rene fup.

4. Privatliv og arbejdsliv hver for sig, også på Facebook. Du kan eventuelt oprette to profiler – en til kollegaer, chefer og arbejdskontakter og en til venner og familie.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

5. Gør privatlivsindstillingerne så stramme som du kan. Her er en guide til, hvordan man gør.

6. Kan de ting, du lægger ud, tåle at blive set af alle? Skal din kommende arbejdsgiver for eksempel kunne se dig gå amok på ungdomsferien på Mallorca? Fire ud af ti arbejdsgivere har afvist ansøgere på grund af oplysninger, som de har fundet på Facebook.

7. Slet billeder og oplysninger, hvis de ikke længere er nyheder.

8. Brug ikke din almindelige e-mail, og oplys aldrig din kode til Facebook. Opret i stedet en webmail kun til Facebook, for eksempel på Google eller Yahoo.

9. Kontaktinformationer er private. Hold din private adresse, email og telefonnummer væk fra din profil.

10. Brug ikke dit fulde navn. Brug i stedet kun fornavn, eller drop mellemnavnet. Vil du være på den sikre side, så brug for eksempel et kælenavn.

11. Spørg venner og familie om lov. Læg ikke billeder eller andet ud om andre, medmindre de helt uden tvivl har givet dig lov.

12. Hjælp til med at forbedre Facebooks vilkår. Skriv til den gruppe, som Facebook har oprettet til formålet. Her kan man komme med gode idéer til, hvad de nye vilkår skal og ikke skal indeholde.

13. Klag! Du kan klage til Facebook, hvis du er utilfreds med vilkårene Skriv til: [email protected].

14. Klag igen! Du kan også klage til Datatilsynest, hvis du er utilfreds med Facebooks vilkår eller Facebook ikke svarer på din klage. Skriv til: [email protected].

15. Slet din Facebookprofil. Her kan du slette din profil permanent. Hvis du sletter din profil,  fortæller Facebook dig (lige inden du trykker slet), at vilkårene er ændret. Det er sandt, men bare ikke til det bedre.

'Kilde: Forbrugerrådet