Sådan sidder du rigtigt ved skærmen

6. aug 2010
Når du arbejder ved skærm og det gør ondt i arme og skuldre, så sidder du nok forkert.

1. Sørg for at bordhøjden er korrekt. Det er den højde, hvor man med ret ryg kan hvile armene med albuer på bordet. Det gælder både i siddende og stående stilling.

2. Sørg for, at du sidder højt. Meget højere end folk normalt tror. Det er vigtigt, at ryggen er lige så rank, som når du står op. Det er svært, hvis du sidder for lavt. Sorg for, at du sidder så højt, at du har en åben hoftevinkel. Der skal være mere end 90 grader mellem kroppens linje og lårets linje. Så behøver du kun få kræfter til at holde ryggen oppe.

3. Sid på den forreste del af sædeknuderne, som sidder lige under ballerne. Du kan mærke de to knogler, når du sidder på dine hænder. Du skal placere benene let spredte og det ene ben lidt foran det andet, fordi det giver en mere åben hoftevinkel. Sædet skal følge lårene

4. Skærmen skal stå lavt og langt væk. Minimum en armslængde. Øjnene hviler bedre, når man ser på noget langt væk. Forestil dig en bærbar computer, hvor du lige vipper skærmen op. Det er den optimale skærmhøjde.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

5. Musen skal ligge foran tastaturet. Tastaturet skal være så langt væk, at både albue og arme kan hvile på bordet. Når du skriver på tastaturet, så læner du dig lidt forover og støtter på bordet i stedet for på rygstøtten på stolen.

6. Stå op så meget som muligt og brug samme regler. Bordet skal være så højt oppe, at man kan hænge på det ved at hvile med albuer og underarme.

7. Musen skal være lige foran dig, så du ikke skal bevæge armen for meget.

8. Hold pauser, når du føler dig træt.

9. Har du smerter i en bestemt del af kroppen, for eksempel underarmen eller håndleddet, så findes der fine øvelser inde på Barkontors hjemmeside, som du kan udføre dagligt, for at forbygge mod skader.

Kilde: Bente Dahl fysioterapeut, speciale i ergonomi.