Sådan rydder du op i dit liv

22. sep 2010
Hold op med at multitaske hele tiden. Du skal have tid til koncentration og fordybelse. Derfor skal du rydde op i dit liv både på job og hjemme.

Drop den paniske multitasking. Ryd op i dit liv og find ro til at koncentrere dig, så du kan gøre tingene ordentligt både på arbejde og derhjemme.

Mariann Bach Nielsen kommer med udstyret til at give dit liv en professionel hovedrengøring.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Hun er underviser hos kompetencevirksomheden Mannaz og medforfatter til bogen "Planlæg bedre - få mere tid". Og så lever hun af at holde foredrag om oprydning og planlægning og tage hånd om mennesker, der har haft så mange bolde i luften, at de er ved at tabe dem alle på gulvet.

"Nogle kan simpelthen ikke tåle at multi-taske. Det gælder især dem, der har forsøgt at fortsætte med at multi-taske hele dagen på jobbet og fortsætter privat," siger Mariann Bach Nielsen.

Hun mener, man skal tage sit liv alvorligt, prioritere det, der betyder noget for en. Man skal ikke forvente, at man på en uge kan ændre sit mønster, så man overholder sine planer.

"Hvis ikke det lykkes at holde halvanden time med koncentration og uden forstyrrelser, så tør øjnene og kom ind i kampen. Så sæt pris på den halve time, du nåede at være koncentreret, se den som en succes og byg ovenpå den," siger hun.

1. Skab balance

Du skal tænke på helheden i dit liv. Du skal vælge en balance mellem arbejde, familie og fritid, der passer med dine værdier.

2. Hver dag skal indeholde de tre S'er

Sortere:

Skab overblik over ugens opgaver på arbejde og måske derhjemme ved at tegne dem op på en Mind Map. Planlæg - og gør din planlægning synlig for andre.

Svede:

En halv times motion om dagen. Når du får pulsen op, iltes blodet, og det nedbringer niveauet af stresshormoner i blodet. Du behøver ikke gå i fitnesscenter og stresse over det. Tag tre minutter hverdagstræning, der hvor du kan.

Slappe af:

Aller vigtigst, sov cirka otte timer i døgnet.

Du skal gøre noget aktivt for at spænde af. Det kan være en yogaøvelse eller åndedrætsøvelse. Men også at lege med børnene, lave frivilligt arbejde, dyrke en hobby eller være sammen med vennerne tæller på “slappe-af-kontoen”.

3. Prioritér de opgaver, du har

Brug en PrioPlade:

1. (U)D - opgaver:

Tidsrøvere, du bare skal af med. Privat kan det f.eks være unødvendigt tv-kiggeri,og på jobbet kan det være møder uden dagsorden.

Vælg to-tre ting, tag en beslutning: Jeg åbner ikke længere for tv, hvis jeg ikke ved, hvad der kommer. Jeg går ikke til møder, hvis mødeindkalderen ikke kan komme med en dagsorden og et formål med mødet. Få ryddet op i det rod i skabet, der gør, at du hver morgen ikke kan finde dine sokker.

Se hvor meget tid, det sikkert frigiver.

2. C-opgaver:

Opgaver, der er rutinearbejde, men ikke haster og bare skal gøres på et eller andet tidspunkt. Det kunne fx være at skrive timesedler, afkalke kaffemaskine eller ordne indkøb.

Sørg for, at C-opgaverne ikke fylder mere end 20 procent af din tid, og få dem organiseret, så de ligger som små oaser, hvor du kan nyde at lave en ikke-krævende opgave, hvor det er ok at blive forstyrret imens.

3. B-opgaver:

Vigtige ting, der ikke haster meget. På jobbet kan det være planlægningen og organiseringen af dine opgaver. Og i dit privatliv kan det fx være, når du sætter tid af til at gøre noget for dig selv eller din familie. Prioriter både B- og A-opgaverne, så du får en halv time i træk, hvor du kan koncentrere dig ad gangen uden at blive forstyrret.

4. A-opgaver:

De opgaver, der betyder mest og ikke kan vente. Dér hvor du kommer i mål. Det kan være at have tid med dine børn hver dag, eller at løse hastende kerneopgaver på dit arbejde. Sæt en seddel på dit bord eller lav en aftale med familien om, at nu er du koncentreret om det her, og så svarer du på sms, mail og spørgsmål bagefter.

Se mere på planlaeg.dk