Sådan overvinder du overspringshandlingerne

13. jul 2011
Fire ud af fem laver overspringshandlinger, men du kan lære at blive dem kvit.

Næsten alle laver overspringshandlinger. Udskyder det vi burde gøre, og laver noget andet og mere overkommeligt i stedet.

Undersøgelser viser, at mindst fire ud af fem ind i mellem laver overspringshandlinger i stedet for deres arbejde. Op mod hver tiende kan være så hårdt plaget af dem, at de kan have brug for professionel hjælp til at styre dem.

"Det slider på personligheden, når overspringshandlinger kommer ud af kontrol, de ramte tror simpelthen, at de er dårlige mennesker" fortæller psykolog Camilla Holst fra CityTerapi i København.

"De isolerer sig fra kollegerne, og i sidste ende kan overspringshandlingerne give så meget stress, at det nærmer sig en depression," uddyber Camilla Holst.

Klik her og test, hvor hårdt du er ramt af overspringshandlinger
(på engelsk, klik på online studies)

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her


Sådan overvinder du overspringshandlingerne:

- Få overblik over overspringshandlingerne. Prøv for eksempel at notere, hvad du gør, hver gang du laver noget andet, end det du synes, du burde.

- Læg mærke til, hvilke opgaver der får dig til at lave overspringshandlingerne. De hårdest ramte udsætter alt, men de fleste udsætter kun nogle særlige opgaver.

- Stil færre krav til dig selv. Mange laver overspringshandlinger fordi de ikke kan overskue alle de ting, de selv synes, de burde nå i løbet af en dag.

- Koncentrer dig om en ting af gangen. Jo flere opgaver du sætter dig selv i gang med på en gang, jo sværere er de at overskue.

- Vær ikke for hård ved dig selv. Ros hellere dig selv for de ting du har nået i stedet for at ærgre dig over det, du ikke nåede

Store overspringere

Leonardo da Vinci
Kunstneren bag Mona Lisa og utallige andre malerier og skulpturer var også genial opfinder og videnskabsmand. Han efterlod i tusindvis af halvfærdige projekter og skitser, og arbejdede aldrig kun på en ting ad gangen. Han var så hårdt plaget af overspringshandlinger, at en kunde måtte true med at hugge hånden af ham, for at få ham til at gøre opgaverne færdige.

Douglas Adams
Den amerikanske science fiction forfatter er en af verdens bedst sælgende, men langt fra den mest effektive. For at få en af sine bøger færdig til tiden låste han sig inde på kontoret med en medarbejder fra forlaget, som kun skulle sidde og holde øje med at han skrev. Adams er også kendt for citatet: ”Jeg elsker deadlines. Jeg kan så godt lide den susende lyd, de giver, når man misser dem.”