Sådan kommer du rask fra kantinen

12. nov 2010
Syv råd til at slippe fra buffeten uden andet på tallerkenen end mad.

De fleste har to-tre sygedage om året på grund af bakterier fra mad.

Læs også: Stå først i kantinekøen og spar tre sygedage

Læs også: Kantinetjek: Det bliver du syg af

Her er de bedste råd fra Michael René er lektor i fødevarevidenskab ved Metropol Ernærings- og sundhedsuddannelserne

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her
  1. Vask hænder. Alle sammen. Det helt optimale er en håndvask med sæbe og servietter ved indgangen til kantinen.
  2. Kom når kantinen åbner. Når du venter til fem minutter i to har maden ofte stået i næsten tre timer og mange hænder har rørt med det hele.
  3. Har I ingen kantine, eller sejler salaten og silden virker håndvarm, så tag madpakke med selv. Hvis dit eget køkken et rent og madpakken kan ligge i et RENT køleskab indtil frokost, så er det faktisk en god hygiejnisk løsning.
  4. Byt ikke rundt på skeerne i maden. Hver skål har sin bakteriekultur. Når du smækker skeen fra agurkerne over i hønsesalaten, så møder de to kulturer hinanden og finder måske næring til at vokse endnu mere.
  5. Er I mange der bruger kantinen, skal bestikket i maden skiftes flere gange undervejs. Mange har rørt ved hver ske, og før eller senere falder den også ned i maden.
  6. Tag ikke en brugt tallerken med op til buffeten. Hvis du skal have to gange, så tag en ny tallerken. Den brugte kan sprede bakterier ud over maden. Og selvfølgelig skal du heller ikke tage mad med dit brugte bestik.
  7. Hvis I selv skærer brød, så brug en handske eller et klæde. Bakterier vokser bedst i våde eller søde madvarer, så brød er ikke så slemt. Men hvis 18 mennesker lægger deres flade fugtige håndtryk på hvert rugbrød, når de skærer en skive, så er det alligevel en del bakterier, der bliver udvekslet.