Sådan: Jul uden snot og åndenød

9. dec 2011
1.7 millioner danskere slås med astma eller allergi, særligt i december

Ser din kollega snottet ud fra det øjeblik, du bærer juledekorationen ind på jeres kontor, så kan der være god grund til det. Mange med astma og allergi kæmper med alt fra gran til appelsiner.

”Vi er godt klar over, at der skal julehygges, men det kan jo gøres på flere måder, så det bliver bedre for kollegerne med astma eller allergi,” siger rådgivningschef Betina Hjorth fra Astma-Allergi Danmark.

Læs også: Julen er hård for allergikere

Alene stearinlysene kan være svære at klare for de fleste, og Betina Hjorth mener, man skal overveje at skifte dem ud med diodelys i stedet.

”Man kan også diskutere, om det skal være et rigtigt grantræ, eller man kunne nøjes med et af plastic, og om der skal juledekorationer på alle kontorer, eller bare hos receptionisten - hvis hun altså kan tåle den,” siger Betina Hjorth

 

Juletræet og juledekorationer:

Juletræer og pyntegrønt indeholder skimmelsvampesporer og kan give symptomer i luftvejene, når træet bliver bragt ind i stuen.

For nogle hjælper det at give juletræet et brusebad. Spul træet grundigt med haveslangen udenfor, og stil det derefter til tørre og opvarmning for eksempel i et fyrrum. Vent med at tage træet ind til selve juleaftensdag, ryst det godt inden du tager det ind, så døde nåle og svampesporer falder af.

Juletræet indeholder også harpiksstoffer, som kan give reaktioner på huden, hvis man har kontakteksem over for disse stoffer.

Hvis du har allergi over for harpiks, skal du lade de andre om at bære juletræet hjem, eller sørge for at beskytte din hud mod ”stik” fra grannålene.

Løsningen kan også være et kunstigt juletræ. Giv det et brusebad, før du pakker det væk i en støvfri kasse eller pose, og skyl det igen næste år, når du pakker det ud. Der kan gemme sig masser af støv på de mange tusinde grannåle.

Julepynt:

Julepynt, lysestager og andet, der hentes ned fra loftet, bør støves grundigt af eller skiftes ud fra år til år. Dekorationer med tørrede blomster samler støv og indeholder skimmelsvampesporer.

Julelys:

Alle lys soder - uanset om de er lavet af stearin, paraffin, voks eller andet. Det er soden, der kan give for eksempel vejtrækningsbesvær og hoste.

Hold vægen kort, og sluk lyset med en lyseslukker i stedet for at puste det ud. Fyrfadslys soder mindre end almindelige lys.

Undgå gelé- eller duftlys.

Overvej at købe et tyndt kalenderlys, der hurtigt brænder dagens dato væk.

Overvej de små diodelys, der ligner fyrfadslys.

Juleblomster:

Flere af juleblomsterne giver problemer, fordi de generer følsomme luftveje med deres kraftige duft.

Det gælder for eksempel azalea, hyacint og lilje. Krysantemum til kurvblomstfamilien, der kan give mennesker med bynkepollenallergi luftvejssymptomer.

Har du sart og overfølsom hud, så skal du undgå at røre ved for eksempel krysantemum, tulipan og julestjerne, der alle har stoffer i plantesaften, der kan give hudreaktioner.

Gode juleblomster til allergikere:

Julekaktus, Ardisia – evighedsbær (røde bær – kan dog IKKE spises – men er ”julet”), brændende kærlighed (Kalanchoë), roser (ikke duftende), julerose, kristi tornekrone – Euphorbia, Alpeviol – Cyclamen, kristtorn – Ilex (giftige bær), Orkideer (ikke duftende),        Juvelblomst – Guzmania, Azalea – dog ikke duftende udgaver, Calathea – har lilla farver på undersiden af bladene

Undgå grene fra rakkelbærende planter fx hassel, pil og birk indendøre. Brug i stedet grene fra lærk eller kornel.  Men husk at vaske og tørre grene og kogle m.m. grundigt, inden du tager dem indendøre.

Julemad:

Mange med pollenallergi får også symptomer, når de spiser nødder, mandler, marcipan, konfekt, nougat og kager. En del med græspollenallergi reagerer på appelsiner.

Kilde: Astma-Allergi Danmark