Sådan holder du fyringen ude af dobbeltsengen

22. apr 2013, 11:40
Undgå, at din arbejdsløshed går ud over dit parforhold.

Dig, din partner og din arbejdsløshed. Det er en trekant, der nemt giver bagslag.

Hver anden ledige i parforhold oplever, at forholdet lider, viser en ny undersøgelse.

Her giver psykolog Anne Kirsten Hansen og parterapeut Ingrid Ann Watson deres bedste råd til at undgå bitre skænderier ved middagsbordet og dårlig stemning i soveværelset, hvis fyringen rammer.

1. Snak sammen

Det simple og mest grundlæggende råd, når det gælder de fleste parforholdsproblemer. Læg skammen fra dig, vær åben og ærlig, og tal om tingene. Sørg for, at din ledighed ikke bliver et tabu, men omvendt heller ikke bliver det eneste, I snakker om.

2. Brug tid på børnene

Arbejdet er en stor del af vores identitet, men det gælder det om at finde værdi i andre ting i hverdagen i den situation. Det kan måske lyde banalt, men brug den ekstra tid, du har, til at være mere for børnene, hvis I har børn. Det giver både værdi for dig selv og din partner.

3. Undgå klynk

Selvfølgelig er der ind imellem dårlige dage. Men det værste, du kan gøre, er at lukke dig inde og have ondt af dig selv. Du risikerer, at din partner mister respekten for dig og bliver træt af det.

4. Få nye input udefra

Engager dig i frivilligt arbejde, kurser eller foreninger. Det behøver ikke være mange timer om ugen (jobsøgning er jo et fuldtidsjob), men det vil give dig nye indtryk, selvrespekt og mere at snakke med din partner om.

5. Få hjælp udefra, hvis I ikke selv kan klare det

Hvis selvværdet har det alt for dårligt eller parforholdet går helt i knude, kan I overveje en psykolog eller parterapeut. Det kan være penge givet godt ud, hvis det er det, der skal til for at undgå skilsmisse.

Om undersøgelsen:
  • Undersøgelsen er foretaget blandt 761 repræsentativt udvalgte ledige danskere af analyseinstituttet SSI Danmark for Min A-Kasse.
  • Ud af de 761 respondenter er cirka 80 procent i forhold.
  • Af dem svarer hver anden, at arbejdsløsheden har påvirket deres parforhold negativt.
  • Fire ud af ti svarer, at de i en eller anden grad har skammet sig over for deres partner, på grund af arbejdsløsheden.
  • Resultaterne i undersøgelsen indgår i bogen "Arbejdsløs - Verdens hårdeste job", som Min A-Kasse står bag.
  • Bogen kan hentes som gratis e-bog her.