Sådan hjælper du din syge kollega

12. jul 2011
Hvad siger man til en, der har kræft og kan dø af det. Næsten alt er bedre end ingenting. Se her, hvad du kan gøre for at hjælpe.
 1. Spørg den syge medarbejder om, hvad han eller hun kunne have brug for fra sine kolleger. Nogle vil måske gerne have besøg under fraværet, andre ikke. Nogle vil gerne have, at kollegerne optræder som tidligere, når man begynder at arbejde igen - andre værdsætter, at der bliver taget særlige hensyn. Sørg for, at alle får besked om din din kollegas ønsker, hvis ikke chefen sørger for det.

 2. Tal med ledelsen om det, hvis der ikke bliver ansat en vikar for den syge. Hvis du og de andre kolleger skal knokle meget med den syges arbejdsopgaver, kan det betyde, at I faktisk får modvilje mod den syge – også selvom det føles flovt. Det vil gøre det endnu sværere for den syge at vende tilbage til arbejdet.

 3. På en arbejdsplads kan det være vanskeligt at finde en passende bemærkning, fordi den helst skal passe til, hvor godt man kender den kræftsyge, og det kan være meget forskelligt. Det kan være bedst og nemmest at sige noget meget enkelt. Forslagene kan være en inspiration:

  "Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal sige, men jeg har tænkt meget på dig efter at have hørt om din sygdom"

  "Det gør mig ondt, at du har fået kræft"

  "Jeg har lidt svært ved at tale om det, men jeg er meget ked af, at du er blevet syg"

  "Hvordan har du det?"

  "Hvis du lyst til at tale med mig om det, vil jeg gerne invitere dig på te/kaffe/rødvin"

 4. Der er mange forskellige måder at støtte en kræftsyg på. Hvad, man vælger at gøre, vil først og fremmest afhænge af det forhold, man havde til den syge inden kræftsygdommen.

 5. Nogle gange vil du allerbedst kunne støtte den syge ved at lytte, når han eller hun har brug for at fortælle f.eks. om angst og bekymringer.

  Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Find mere her i afnittet med gode råd til kollegerne i folderen 'Når en Medarbejder får Kræft'

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her