Sådan gør du, hvis kontanthjælpen stopper

16. apr 2013, 14:30
Det er vigtigt at reagere, hvis kommunen pludselig stopper din kontanthjælp.

Hvad gør du, hvis kommunen stopper din kontanthjælp?

Ifølge en undersøgelse fra Beskæftigelsesankenævnet i Midtjylland begår kommuner fejl i 95 procent af sagerne, hvor de tager kontanthjælpen fra en borger.

Samtidig har mange kontanthjælpsmodtagere ikke overskud til at klage.

Men uanset om kommunen har begået en fejl eller på lovlig vis har stoppet din kontanthjælp, er det vigtigt at reagere.

Vi har samlet nogle råd fra ekspert i socialret, Kirsten Ketscher, og Landsforeningen Sind.

"Det værste, man kan gøre, er at gøre ingenting," siger Knud Kristensen, formand for Landsforeningen Sind.

1. Snak med kommunen

Tag kontakt med kommunen og gå i dialog. Bed dem kigge din sag igennem igen, hvis du mener, det er en fejl. Find ud af, hvorfor de har stoppet din kontanthjælp og hvad du kan gøre, for at få den tilbage.

2. Få hjælp hos familie eller venner

Det kan være godt at få andres øjne på sagen og snakke om tingene. Få gerne en pårørende til at tage med dig hen til kommunen, eller snak med ham eller hende om, hvilke muligheder, du har. Hvis du kender en, som har forstand på området, er det selvfølgelig en fordel.

3. Få gratis rådgivning

I mange byer er der mulighed for gratis retshjælp. Du kan også henvende dig til advokatvagten eller de jurastuderendes retshjælp.

Har du psykiske problemer eller er pårørende, er der også hjælp at hente i forskellige organisationer, for eksempel Sind.

4. Del erfaringer med andre

Der findes brevkasser og debatfora rundt om på nettet, hvor borgere kan spørge professionelle eller give hinanden råd og vejledning

For eksempel Familieadvokatens brevkasse og debatforummet K10.

5. Klag

Hvis nogen af rådgiverne bakker dig op i, at kommunen har handlet forkert, så få dem til at hjælpe dig med at klage. Selvom der er lang ventetid på klagesager, kan det godt betale sig.

Husk, det kan være svært selv at afgøre, om kommunen har begået en fejl. Nogle gange har kommunen handlet helt efter loven, selvom det føles uretfærdigt for den, det går ud over.

Andre gange kan du måske ikke selv se, at kommunen har overtrådt nogle regler. For eksempel må kommunen ikke tage din kontanthjælp fra dig, hvis der ikke er et åbent aktiveringstilbud, du kan deltage i. De må heller ikke stoppe hjælpen, bare fordi du har haft fravær, for eksempel fordi du har været syg.