Sådan gør du dit otium til en nydelse

14. jan 2011
Efterløn sådan nyder du det!

Hurra, ikke mere arbejde! Nu skal jeg bare slappe af. Sådan tænker du måske, hvis du nærmer dig pensionsalderen og har planer om at forlade arbejdsmarkedet. Men pas på med bare at lade stå til. Planlægning er afgørende for, at otiummet bliver en nydelse og ikke en plage, fortæller Poul Dahl Hede, afdelingsleder i Ældresagen. Han giver disse fem gode råd til dig, der overvejer at gå på pension.

1. Tal sammen

Sæt dig ned sammen med din ægtefælle og få talt igennem, hvad I har af ønsker for jeres pensionstilværelse. Det handler om, hvordan tiden skal bruges sammen, og også at I måske ikke skal være sammen 24 timer i døgnet, selvom I er på pension samtidig. Det er en omvæltning at være sammen hver dag, efter begge har arbejdet ude i mange år.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

2. Undersøg mulighederne for en god tilbagetrækning fra jobbet

Ofte siger ældre medarbejdere ikke, hvad de har af ønsker til deres sidste år på arbejdsmarkedet. Men det er vigtigt at melde ud om sine planer og finde ud af, hvad arbejdspladsen kan tilbyde af seniorordninger. Måske har arbejdspladsen ligefrem en politik på området. Det giver en langt bedre tilbagetrækning at have snakket om det. Og hvis du ikke spørger, får du ikke noget svar.

3. Forbered dig økonomisk

Prøv at få overblik over din økonomi og find ud af, hvilken situation du står i, når du stopper. Der er ingen steder, hvor man kan trykke på en knap, og så kommer der automatisk en færdig oversigt ud, der fortæller dig alt. Du er nødt til at sætte dig ind i det. Og du skal gøre det, inden du går ned i din bank. Her skal du nemlig huske, at du møder en sælger, så derfor skal du selv have noget viden inden. I øvrigt er det også vigtigt at dele den økonomiske viden med ægtefællen, så I begge er klar over, hvad I har på kistebunden.

4. Læg boligplaner

Sidder du med en kæmpe villa, hvor der har været plads til jeres tre børn, som nu er flyttet hjemmefra? Ja, så skal du måske overveje, om det er her, du skal blive boende, når du er pensionist. Overvej, hvad du vil boligmæssigt og undersøg markedet. Tænk også igennem, at du måske kan blive alene på et tidspunkt.

5. Nyd dit otium!

Husk at nyde din pensionisttilværelse og foretag dig noget, der giver dit liv indhold. Det er forudsætningen for at nyde det. Man skal blive ved med at gøre noget og blive ved med at gøre noget for andre. I øvrigt er mænd mere sårbare på det punkt end kvinder. Mænd måler sig på, hvad de gør og føler sig som en fiasko, hvis der ikke er noget at måle på. Kvinder er langt bedre til at gøre noget og sætte projekter i gang.