Sådan forhandler du din løn!

20. jan 2010
5 gode råd til hvordan du forbereder dig på jobsamtalens lønkamp

Finanskrisen har gjort mange chefer til nogle hårde bananer, når der skal forhandles løn. Men det skal man som ansøger til et job ikke lade sig afskrække af. Her er nogle råd til, hvordan du forhandler løn:

Vær forberedt
Forberedelse er meget vigtig til samtaler. Du skal gøre dig klart, hvad du har at prale af, og hvor netop du kan gøre en forskel. Der er ikke noget galt i at slå på sine evner eller erfaring.

Tjek lønnen
Undersøg hvor meget andre i lignende stillinger får i løn. De fleste forbund rådgiver gerne og har statistikker for lønnen.

Brug din fantasi
Hvad du ikke kan få i løn, kan du måske få på andre måder. Eksempelvis kan du ved ansættelse aftale, at du skal gå på bestemte kurser; have ekstra tidlig fri en bestemt dag om ugen, have nogle ekstra feriedage eller firmabetalt fitness.

Alting er til forhandling
Hvis din kommende chef prøver på at diktere lønnen uden forhandling, så tag det som et udspil. De fleste arbejdsgivere vil være i stand til at finde nogle ekstra lønkroner eller give andre goder som mulighed for at arbejde hjemme eller lige netop den efteruddannelse, du i lang tid har haft lyst til.

Lad være
Nogle arbejder gratis, mens de er i prøvetid eller ansat på et projekt. Det advarer fagforeninger stærkt imod. Blandt andet fordi man ikke optjener ret til dagpenge, når man arbejder gratis.

Kilde: Anita Bisgaard-Frantzen, der er teamchef i Ledernes Hovedorganisation