Sådan finder du job i Europa

7. jun 2012
Der er over 1,2 millioner ledige job i EU. Her får du hjælp til at starte jagten på et af dem.

Er du mellem 18 og 30 år gammel, har du mulighed for at få EU-støtte til at tage til jobsamtale i et andet EU-medlemsland. Får du jobbet, kan du også få støtte til at flytte. Det er konsekvensen af et nyt projekt, som Europa-Kommissionen har startet.

1. Start med at finde et relevant job

Hvis du er helt på bar bund og mangler ideer til, hvad det kunne være for et job, du skal have, så klik ind på jobportalen Eures. Her kan du søge blandt 1,2 millioner ledige job i EU-medlemslandene samt blandt andet Norge, Schweiz og Island.

Du kan også oprette et CV, så arbejdsgivere fra hele Europa kan søge efter dig.

Du kan søge målrettet efter stillinger indenfor forskellige brancher, og du kan vælge, om det skal være midlertidige eller faste stillinger. Du kan også søge efter stillinger i et bestemt land.

2. Få støtte til jobsamtalen

Hvis du har held til at blive kaldt til samtale i et andet EU-land, kan du få støtte til rejsen. EU betaler mellem 200 og 300 euro (mellem 1.500 og 2.250 kroner), så du skulle som minimum kunne få dækket flybilletten.

Du får støtte til rejsen ved at udfylde en blanket, som skal sendes til beskæftigelsesforvaltningen i Aarhus Kommune. Det er nemlig Aarhus Kommune, der står for at administrere ordningen i Danmark. Støtteordningen gælder alle EU-borgere, der er mellem 18 og 30 år gamle.

Det kan du læse mere om her, hvor du også kan klikke dig videre til den blanket, du skal udfylde. Jobbet skal være af mere end seks måneders længde for at være støtteberettiget.

3. Få støtte til at flytte

Får du jobbet, kan du også få økonomisk støtte til at flytte til udlandet. Støtten varierer mellem 600 og 1200 euro (mellem 4.500 og 9.000 kroner), alt efter hvilket land du får job i.

Igen skal du udfylde en blanket til Aarhus Kommune for at få støtten. Det kræver naturligvis, at du kan dokumentere dine udgifter i form af kvitteringer.

Hvis du bliver ansat i en mindre eller mellemstor virksomhed i et andet EU-land, er der endda også mulighed for, at din nye arbejdsgiver kan søge om støtte, så du for eksempel kan blive sendt på et sprogkursus.