Sådan fikser du en kollega, der stinker

6. okt 2012
Hvad gør du, hvis din kollega har dårlig ånde eller kropslugt? En ekspert giver et bud.

Ét er at overbringe ubehagelige budskaber til sin ægtefælle eller til sin bedste ven.

Noget andet er, at fortælle en kollega, at vedkommende lugter af sved, ged eller gammel ost. Men skal man overhovedet fortælle kollegaen, at vedkommende lugter skidt?

Avisen.dk har spurgt erhvervspsykolog Kitty Dencke, der er medforfatter til bogen 'Kunsten at samarbejde'.

”Hvis man er en god kollega, og den dårlige lugt har betydning for samarbejdet, skal man selvfølgelig fortælle det – både for arbejdspladsens, sin egen og kollegaens skyld," anbefaler hun.

Sensitive næsebor

Men inden du overbringer det penible budskab, bør du overveje, om lugten kun irriterer dine sensitive næsebor, eller om den reelt er til gene for arbejdsmiljøet.

Kitty Dencke fraråder at kritisere forhold, som vedkommende umiddelbart har en chance for at ændre. Man skal altså ikke kritisere kollegaens bumser eller overvægt.

Men hvordan fortæller man, at vedkommende lugter?

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Under fire øjne

”Saml mod til dig, og gør det ikke værre, end det er. Sig under fire øjne til kollegaen, at vedkommende har en meget stærk kropslugt,” siger Kitty Dencke.

Hun fraråder, at man rådgiver kollegaen i, hvordan man bruger en tandbørste, en deodorant eller et brusebad, for kollegaen er sandsynligvis bekendt med, hvordan det virker.

”Fortæl blot på en nøgtern måde, at vedkommende lugter dårligt. Så vil vedkommende sandsynligvis blive taknemmelig for det. Det du vil, er jo blot at hjælpe ham eller hende af med et problem.”

”Nogle vil måske reagere med vrede eller benægte problemet. Men her gælder det blot om at trække sig tilbage efter, at du har afleveret budskabet,” råder Kitty Dencke.

Denne artikel blev første gang bragt på Avisen.dk i oktober 2009.