Sådan fikser du en frossen cykellås på 10 sekunder

19. jan 2016
Undgå benspænd fra morgenstunden. Læs de enkle tips til, hvordan du undgår en dybfrossen cykellås

En dybfrossen cykellås er ren sabotage fra morgenstunden. Hverken spark, bandeord eller gråd kan hjælpe cyklisten, når frosten uventet sætter ind.

Men det er der heldigvis andre ting, der kan.

Avisen.dk har spurgt Tim H. Rasmussen, der bestyrer 'Cykelbanditten' på Nørrebrogade i København, hvordan man undgår knækkede nøgler og morgenpanik i frostvejr.

1) Brug låsespray. Det er en særlig slags olie, som løsner og smører de bevægelig dele i en lås. Almindelig olie er ikke lige så effektivt, slet ikke, når først låsen er frosset fast. Sprøjt låsespray ind, der hvor du sætter nøglen ind. Helst inden frostvejret, men en låsespray kan også bruges til at tø låsen op med.

2) Hav en lighter i lommen. Der er mange gode grunde til ikke at ryge - frostvejr er ikke en af dem. Varm din nøgle over flammen i et øjeblik, inden du sætter den i låsen.

Husk at beholde lighteren i lommen. Virkningen er kortvarig, og din lås fryser højst sandsynligt fast igen. Spot eventuelt en ryger på gaden og lån en lighter, hvis du ikke selv har en.[pagebreak]

3) Hæld varmt vand i en frysepose. Fyld varmt vand fra hanen i en frysepose og slå knude på posen. Brug den til at varme låsen, mens du langsomt masserer nøglen og venter på det lyksagelige 'klik'.

4) Kogende vand. Hæld kogende vand over låsen. Vær opmærksom på, at det varme vand, der trænger ind i låsen, senere fryser til is. Og så er du lige vidt.

5) Den håndholdte nødløsning. Af med vanterne og varm låsen med hænderne. Kræver tid, tålmodighed og frosne fingre.

6) Tag bussen eller praj en taxa. Hvis alt glipper, er det måske den forkerte cykel, du prøver at låse op!