Sådan får du mere tid til dig, job og familie

10. aug 2011, 06:00
Skønt med bedre tid til familien, tænker du efter ferien. Her er tip til, hvordan du også får tid, selv om det er blevet hverdag

Ferie, fritid, familietid.

Mange af os har nydt at have tid til os selv og hinanden hen over sommeren. Og mange ser med gru på, at de nu igen skal stresse med at finde en balance mellem job og privatliv.

Men sådan burde det ikke være i 2011, siger Camilla Kring. Hun er egentlig uddannet civilingeniør, men hun er samtidig Ph.D. i balancen mellem familie og privatliv og uddanner både ansatte og hele virksomheder i, hvordan den balance bliver sund.

Ny begyndelse

Og netop tilbagekomsten fra ferie kunne blive en ny begyndelse for flere af os, siger hun.

Camilla Kring mener, at vi i al for høj grad hænger fast i mønstrene og traditionerne fra først landbolivet og senere industrialiseringen, hvor arbejdskraften per definition var dum og doven og derfor skulle opdrages og lære at indordne sig under systemet.

"I dag har vi en masse teknologiske muligheder for at gøre tingene anderledes. Men vi er ikke vant til at tænke over, at vi kunne indrette os langt mere individuelt og fleksibelt - mange af os tror stadig, at alle skal arbejde præcis på samme måde på samme tid. Det er forældet," siger hun.

Gå sent tirsdag - tidligt onsdag

Camilla Kring nævner, at det ikke kun er vidensarbejdspladser, hvor det burde kunne lade sig gøre.

"På et hospital ville en ansat gerne kunne gå tidligt om onsdagen, så hendes søn kunne have kammerater hjemme. Løsningen ville normalt være, at hun så måtte gå på deltid. I stedet fandt afdelingen frem til, at hun så kunne tage en lang arbejdsdag om tirsdagen."

"På samme måde er det ofte et skænderi i daginstitutioner, hvem der skal åbne, og hvem der skal lukke, derfor har alle lige mange af de ildesete vagter.

Men i en institution fandt man frem tid, at nogle faktisk fungerede bedst om morgenen og gerne ville åbne, mens andre havde det skønt med at sove længere og gerne ville lukke. Der er mange flere muligheder, end man tror, når man først får øje på dem," siger Camilla Kring.

"På sigt bliver samfundet nødt til at være mere fleksibelt. Når vi nu ved, at stort set alle børn og unge mellem 10 og 20 er B-mennesker, hvorfor er uddannelserne så indrettet på A-mennesker? Og hvorfor er ingen børnehaver åbne til klokken 20? Det kommer vi til at arbejde med," mener hun.

Sådan gør du

1. Tænk tanken. Alting begynder med dig. Meget kan lade sig gøre, men hvis du ikke har tænkt tanken først, sker der ikke noget. Skriv op for dig selv, hvad der ville gøre din balance mellem arbejde og privatliv bedre.

2. Tænk højt. Mange - især kvinder - har en forventning om, at arbejdsgiveren eller lederen selv kan regne ud, at man ville blive glad for mere fleksibilitet. Men hvis du ikke siger det højt og konkret, er det langt fra sikkert, at det er faldet ham eller hende ind.

3. Tænk sammen. Det kan være svært at føle sig som den eneste, der har et problem med at skulle hente tre børn tidligt hver anden uge.

Men hvis I holder et møde sammen på arbejdspladsen, fx i jeres afdeling, kan I sammen sætte ord på, hvilke behov I har hver især. Det giver mulighed for at finde nogle løsninger, der tager hensyn til alle og skaber større arbejdsglæde.

Måske viser det sig, at du gerne vil gå tidligt i netop de uger, hvor en anden kollega gerne vil tage lange vagter - og omvendt.

4. Kom med konkrete løsningsforslag til din arbejdsgiver, men vær lydhør over for andre ideer, hvis de kan give dig den samme fleksibilitet på en anden måde.

Og husk arbejdsgiveren på, at medarbejdere, der har stor indflydelse på deres job og en sund balance mellem job og privatliv, er mere produktive. Arbejdspladser med glade medarbejdere har som regel også gladere årsregnskaber.