Sådan får du lokket mere i løn ud af chefen

16. jul 2014, 07:00
Ferie, uddannelse, kortere dage og fryns. Det kan du gå efter, når chefen slår bak på lønforhøjelse.

Hvad gør du, når din chef nægter at give den lønforhøjelse, du har fortjent, og sat næsen op efter?

Du kæmper naturligvis videre med næb og klør, for der er intet så godt, som rigtige lønkroner.

Men kroner og øre er ikke din eneste mulighed for at få mere for det stykke arbejde, du lægger hver eneste dag.

Her er nogle bud på, hvad du også kan have i tankerne, når du sætter dig ved forhandlingsbordet med din chef.

1. Mere ferie

Alle har ret til fem ugers ferie. Men mange privatansatte har seks eller syv ugers ferie hvert år.

Måske kan du forhandle dig til en ekstra uges betalt ferie eller et par ekstra fridage, som du kan strø ud over året.

2. Efteruddannelse

Som en del af din lønforhandling kan du måske få en betalt efteruddannelse, som du ellers ikke havde råd til. Selv om efteruddannelsen ikke gør dig rigere, kan det være en fordel:

Du prøver noget nyt. Bliver klogere og bedre og få måske lidt nemmere ved at udføre dit job. Og så er der jo den mulighed, at du ved næste års lønforhandling kan bruge efteruddannelsen som et argument for, at du blevet mere kompetent og derfor fortjener mere i løn.

3. Kortere arbejdstid

Den ugentlige arbejdstid er fastsat i overenskomsten. Den er normalt på 37 timer, men kan også indgå i en forhandling. Det er et sted, hvor især småbørnsforældre måske ser en fordel i at gå tidligt en dag om ugen.

Og hvis du kan forhandle dig frem til at gå to timer tidligere hver uge. Ja, så giver det jo en ekstra fridag om måneden.

4. Bedre pensionsvilkår

Hvis du ikke kan hæve din nettoløn, kan du måske få din arbejdsgiver til at lægge et halvt eller helt procentpoint oveni din arbejdsgiverbetalte pension. Eller forpligte sig til at gøre det på længere sigt.

5. Fryns

Du kan forhandle dig til personalegoder. Måske betalt frokost, en parkeringsplads, avis, mobiltelefon, computer eller noget andet. Vær lige opmærksom på, at man skal betale skat af nogle frynsegoder.

Fordele

Selv hvis din chef står fuldstændigt fast på, at hun ikke har en eneste krone eller fridag at lægge på forhandlingsbordet, er der stadig fordele, du kan gå efter.

Du kan for eksempel forhandle dig til en ugentlig hjemmearbejdsdag, hvis dit arbejde tillader det. Eller til nye og spændende arbejdsopgaver. Og hvis det er relevant for din videre karriere, kan du måske forhandle dig til en bedre titel.

 

Kilde: Magasin K og DJØF