Sådan får du en god MUSsamtale

26. mar 2011
En god MUSsamtale har betydning for din arbejdsglæde. Men hvordan sikrer du dig, at samtalen med chefen bliver god og brugbar? Få fem gode råd her

Det seneste år har seks ud af ti danske medarbejdere haft en medarbejder-udviklingssamtale – en såkaldt MUS.

MUS-samtalen er obligatorisk for alle offentlige arbejdspladser, men mange synes, at samtalen med chefen om ens udviklingsmuligheder er ligegyldig eller spild af tid.


Medarbejdere, der oplever en god MUS-samtale, har markant højere arbejdsglædeend medarbejdere, der har haft en dårlig – eller slet ingen – samtale.

Det viser alle undersøgelser.

Men hvad skal der til for at få en god samtale?

Birgit Holt Sørensen, projektleder i Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling(SCKK) giver her fem gode råd til, hvordan man får den bedste samtale.

 

5 gode råd til en god MUS

1. Overvej, hvad du ønsker at få ud af samtalen

Jo flere tanker, man selv har gjort sig inden mødet, jo mindre er chancen for, at chefen pådutter én nogle mål.

"MUS-samtalen giver størst mening, hvis målene både matcher ens egne ønsker og organisationens ønsker. Derfor skal medarbejderne sætte sig ind i, hvad arbejdspladsensbehov er, og hvad der giver mening for ledelsen," siger Birgit Holt Sørensen.

2. Brug en kollega til sparring

Det kan være svært at se sine egne styrker og svagheder. Tag derfor en snak med en kollega inden MUS-samtalen.

"Spørg din kollega: Hvordan ser du mine styrker og muligheder? Så kommer der oftenoget, man ikke selv havde tænkt på," foreslår Birgit Holt Sørensen.

3. Aftal en dagsorden inden MUS-samtalen

Mange arbejdspladser bruger et spørgeskema til MUS-samtalen.

"Det er en god ide at sidde med det skema og forberede sig en uge før. Det er svært atvære kreativ aftenen før," siger Birgit Holt Sørensen.

Et par dage før samtalen kan man sende en mail til sin leder med de tre punkter,man synes er de vigtigste at snakke om.

4. Tænk på andet end kurser

Husk, at udvikling handler om andet end kurser. Det kan handle om at få større ansvar, blive projektleder eller skifte opgaver eller afdeling.

"Mange ønsker kun kurser. Men hvis det kun er en succes, hvis man kommer på de og dekurser, så bliver det en meget fastlåst dialog," siger Birgit Holt Sørensen.

5. Følg op på samtalen

Samtalen må ikke ende som en årlig event. Det er en proces, der skal løbe over hele året. Derfor gælder det om løbende at snakke med sin leder.

"Måske ser virkeligheden anderledes ud efter tre måneder. Og hvis udviklingsmålenepludselig ikke giver mening, så er det vigtigt med den løbende dialog. Måske er der brug for at tage en ny samtale," siger Birgit Holt Sørensen.

Tænk over det

- Find ud af hvad du vil have ud af samtalen

- Brug en kollega til sparring

- Sæt en dagsorden inden mødet

- Udvikling handler om andet end kurser

- Følg op på samtalen