Sådan får du en bedre hjerne

29. okt 2010
Træn dig til succes på jobbet. Få mere overskud til de daglige gøremål og bliv mindre stresset.

<< Tilbage til de første fire øvelser <<

5. Lav de kedelige opgaver
En del af hjernen hedder de basale ganglier. De er præget af vaneopgaver, som hjernen udfører uden ekstra omtanke. Det er smart, for det sparer hjernen for energi. Da du tog kørekort fokuserede du sikkert på koblingens bevægelser, men i dag bruger du den uden ekstra tanker. Det kan du udnytte på jobbet.

Sådan kan du træne:
Du skal udvikle nye rutiner. Det kan du for eksempel gøre, når du ringer til mennesker, når du åbner en mail og når du sletter et dokument. Jo flere mønstre, du får skabt, desto mere kommer du til at kunne lave på samme tid.

6. Styr signalerne i din hjerne

Hjernens signalsubstanser sender information til de forskellige hjerneceller. De er indblandet, lige så snart vi føler, tænker og oplever. Her er de vigtigste.

  • Noradrenalin er hjernens modsvar til adrenalin. Noradrenalinet binder kredse sammen i det prefrontale cortex. Når du for eksempel er bange, så bliver du mere opmærksom og fokuseret takket være noradrenalinet.
  • Dopamin er en af de vigtigste signalsubstanser, som blandt andet regulerer både entusiasme og kreativitet. Når dopaminet bliver udløst i hjernen, så opnår du en følelse af nydelse.
  • Glutamat er den signalværdi, der transporterer indtryk videre til basale ganglier i hjernen. Det påvirker rent motoriske effekter. Det vil sige minder og indlæring.
  • Serotonin er et belønningshormon, som påvirker humøret, så du føler dig glad og tilpas.

Sådan kan du træne:
Du kan lokke noradrenalin frem ved at visualisere noget, der kan gå galt i fremtiden. Så vil du blive mere fokuseret. For eksempel vil en bokser træne helt vildt meget, hvis han forestiller sig, at han ellers vil blive dræbt i ringen.
Dopamin bliver frigjort, når du oplever noget nyt. Indret derfor dit skrivebord på en ny måde eller skift arbejdsstilling. Det er nok.
Glutamat opnår du ved at spise sundt, mens fysisk træning øger serotonin i kroppen.

7. Få indsigt
Det er lettest at opnå indsigt, hvis man er glad og afslappet. Det kræver en stor tankevirksomhed. Vi bliver nødt til at tænke i nye baner for at finde nye løsninger og dermed indsigt. Man kan nemt komme til at hindre hjernen i at tænke i de nye baner og det går ud over kreativiteten.

Sådan kan du træne:
Stil spørgsmål. Hvorfor tænker jeg sådan her? Det tvinger hjernen til at gå nye veje. Det handler om nærvær og om at være afslappet, som du for eksempel kan opnå ved at meditere. Det vil øge dit fokus.

8. Tænk positivt
I følelseshjernen er det let at forfalde til negative tanker, der påvirker resten af hjernen.Du bliver mere ulykkelig og skaber fejlfortolkninger af indkommende informationer. Det sker også, hvis du er stresset.

Sådan kan du træne:
De negative tanker opstår automatisk. Bryd med dem ved at meditere eller lave noget, der får dig til at slappe helt af.

Kilde: Frederik Emdén og www.chef.se