Sådan får chefen dig til at knokle

25. aug 2010
Et kig ind chefens taktikbog afslører hvilke kneb, der får os til at arbejde hårdt.

Den moderne leder vil være din ven, snakker pænt og fester med kollegaerne.

For at få mest muligt ud af dig, skjuler chefen sin magt, og får dig til at blive en del af familien. Den moderne chef kræver ikke længere kun din tid. Du skal lægge dit liv og din sjæl i jobbet.

”Der er i dag større frihed i arbejdet. Tidligere var du ansat til at løse en række meget konkrete opgaver. I dag bliver du ansat for det engagement, du er villig til at lægge i virksomheden,” siger Jakob Skov.  Han har besøgt et hav af virksomheder og skrevet om nutidens ledere i bogen ”Det brændende engagement”.

Lur chefens tricks:

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Firmaets mand – Chefen taler om værdier for virksomheden, som for eksempel tillid og respekt, så du bliver en del af virksomhedens ’projekt’ og lægger mere energi i arbejdet.

Snakker pænt – Lederen snakker høfligt og elskværdigt til dig. Magtforholdet mellem jer skjules.  Hun siger ikke længere: ”Du skal gøre det og det”, men siger: ”Har du tid til at hjælpe med en opgave?”

Skuffet – Chefen udstikker ikke længere ordrer, men spørger om du vil påtage dig en opgave. Siger du nej, bliver chefen skuffet. Og er mor ikke glad, kan det være farligt for dig ved næste samtale, lønforhandling eller fyringsrunde.

Begejstring – Sender mails rundt og holder fællesmøder for at fejre firmaets succeser. Når din chef har været i pressen eller præsenteret et godt regnskab, så bliver det fejret for at ryste jer sammen og tættere på virksomheden.

Find selv løsningen – Modsat tidligere, skal du selv finde ud af, hvordan en opgave løses. Det giver dig et medansvar for både succes og fiasko, og er med til at få dig til at lægge mere tid og energi i jobbet.

Forkæler –- Sørger for at de ansatte får kaffe, frugtordning og andre sager, der får dem til at føle sig værdsat, så de giver den en ekstra skalle.

Rigtige venner – Chefen spørger ind til din familie, og om hvordan du går og har det, som man gør overfor sine venner. Chefen opnår at være ’på lige fod’ og ikke fremstå så chef-agtigt.

Fester – Chefen drikker sig fuld og fester hele natten sammen med medarbejderne, så han bliver en del af fællesskabet.

Ingen fast arbejdstid – Medarbejdere får selv lov til at bestemme, hvor meget de vil arbejde. Du vil gerne gøre din chef glad. Derfor arbejder du mere, end du ville med faste tider, fordi det ikke er klart, hvor meget chefen forventer.

Kilde: Jakob Skov, forfatter og ledelseskonsulent