De danske producenter skal også være dygtige til at tilføre ekstra kvalitet. For i længden vil man nok ikke kun betale mere for, at det er dansk, hvis der ikke er nogen forskel, siger informationsdirektør i Coop Jens Juul Nielsen. (Arkivfoto) Foto: Johan Gadegaard/Ritzau Scanpix

Sådan bliver prisen på dine varer påvirket af krisen

11. maj 2020, 15:01
Mange danskere vil gerne støtte lokalt og købe danske varer i kølvandet på coronakrisen. Og det kan betyde flere danske varer på hylderne og lidt højere priser.

Coronakrisen er stadig over os. Og du kan også forvente at se en effekt i supermarkedet i lang tid fremover.

Der bliver nemlig sat hårdt ind for at få flere danske varer på hylderne, og det kommer også til at betyde en lille prisstigning.

Sådan lyder det samstemmende fra supermarkedskoncernen Coop og GASA Nord Grønt, som er et afsætningsselskab for frugt og grønt.

- Vi kan se, at danskerne kigger indad, og mange vil gerne støtte det lokale mere. Det betyder den lokale butik og leverandør, men i særdeleshed også danske varer generelt, siger informationsdirektør i Coop Jens Juul Nielsen.

Coop har netop fået foretaget en undersøgelse af danskernes ønsker om adfærd i kølvandet på coronakrisen. Og tallene taler deres tydelige sprog.

41 procent vil støtte eller handle mere i deres lokalområde end før Covid-19. Og 54 procent vil prioritere danske varer frem for billige varer.

- Det kan vi nogle gange møde med en vis skepsis, men denne gang er coronakrisen så dyb en grund, at vi tror, der er en stor overensstemmelse mellem, hvad de svarer, og hvordan de kommer til at agere, siger informationsdirektør i Coop Jens Juul Nielsen.

Det har fået Coop til at iværksætte en genstartsplan, der skal trække produktionen af nogle af deres varer inden for eget varesortiment - eksempelvis Änglamark - tilbage til Danmark.

Det første eksempel er økologiske havregryn, hvor produktionen nu flyttes til Danmark. Og de næste tre år er det planen, at flere varer - særligt fødevarer - følger efter.

- Men der vil være eksempler, hvor prisforskellen er for stor ved at få det produceret i Danmark. Og vi ved, prisen bliver vigtigere, når der er lavkonjunktur, så det skal også balanceres, siger Jens Juul Nielsen.

Hos GASA Nord Grønt, som repræsenterer omkring 60 gartnerivirksomheder og leverer frugt og grønt til detailbranchen, er meldingen også, at de satser på mere dansk i butikkerne, men at man også må forvente, at prisen er derefter.

- Vi forventer ikke et mindre udbud eller en prisstigning på baggrund af coronakrisen. Men vi appellerer til, at der bliver solgt flere danske varer for at støtte op om de danske virksomheder, som gerne stadig skulle være der efter krisen, siger administrerende direktør hos GASA Nord Grønt Lars Christensen.

- Danske varer er en smule dyrere at producere på grund af lønninger og omkostningerne ved at drive virksomhed. Og derfor kan det godt være, at den gennemsnitlige pris på frugt og grønt vil være en smule højere, siger han.

/ritzau fokus/