DAGENS TIP: Sådan bakker du din fyrede kollega op

14. jan 2012
Drop berøringsangsten. En usikker fremtid venter din fyrede kollega. Tag dig tid til både mentale og håndfaste skulderklap.

De dårlige tider betyder, at mange ufrivilligt mister jobbet.

De får det ubehagelige prik, når prikkerunderne ruller.Mange er bange for at sige noget forkert til den fyrede – man vil nødigt gøre kollegaen ked af det.

Men den berøringsangst bør ryge ud med badevandet.

"Tænk på, hvordan du selv ville have det, hvis du var i den kedelige situation. Jeg villei hvert fald have brug for opbakningen," siger arbejdsmiljøkonsulent i 3F, Henrik Hansen, der her giver fem gode råd til, hvordan du hjælper din fyrede kollega.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her


5 gode råd til at hjælpe en fyret kollega

1. Lad være med at være tilbageholden

Det er helt almindeligt, hvis du er nervøs for at træde din kollega over tæerne. Hvem er ikke bange for at sige noget forkert?

"Jeg synes, vi generelt er for gode til at være bange. Frygten for at sige noget forkert erovervurderet," lyder det fra konsulenten.

2. Husk skulderklap

Vær ikke bange for at give et klap på skulderen. Folk, der er blevet fyret, har brug for at få at vide, at de er værdsat.

"Det er det vigtigste budskab man overhovedet kan sende," fastslår Henrik Hansen.

"Skulderklap kan forstås bogstaveligt og i over ført betydning. Det afhænger af din kollega.Men opbakningen er altså uomgængeligt dét, som en fyret kollega har allermest brug for."

3. Hold kontakten

Det sker desværre ofte, at en fyret kollega bliver mere eller mindre socialt isoleret i densidste tid.

"Især frokosten er vigtig. Hold fast i ham og sig noget til ham. Lad ham ikke sidde alene i et hjørne," pointerer 3F-konsulenten.

4. Tal om fremtiden

Vær ikke bange for at diskutere grundigt, hvad fremtiden kan bringe for din kollega. Sørg for, at ikke alting kommer til at handle om nedturen over fyresedlen.

"Verden slutter jo ikke bare fordi man har mistet et dødssygt arbejde," minder Henrik Hansen om.

Han foreslår, at du kan give eksempler fra dit eget liv. Personer du kender, som erkommet godt videre efter en fyring. Fortæl, hvordan de klarede sig igennem.

5. Vær klar med en skulder

Det bliver nemt meget følelsesladet at miste jobbet. Derfor skal du være klar til at tilbydedin kollega en skulder at græde ud ved.

"Gå til side og tal åbent om de dårlige følelser. Det er ikke altid let, men hvis man bliverfyret betyder det ubeskriveligt meget," forklarer Henrik Hansen.

Bonustip: Arranger en god afsked

"Sørg for, at den sidste dag bliver god – især hvis ledelsen ikke tager ansvaret. Undgå at folk ikke bare smutter ud af bagdøren på den sidste dag, uden at nogen bemærker det," lyder det fra 3F-konsulenten.

Sådan gør du

• Lad være med at være tilbageholden

• Giv et skulderklap

• Bevar kontakten

• Tal om fremtiden

• Vær klar med en skulder