Så vrede er de henne på kommunen

14. mar 2010
Hver tredje HKer i kommunerne har været sygemeldt på grund af stress, og hver femte går ofte direkte i seng, når de kommer hjem. Kommunerne ligger i bunden i ny rapport om HKernes psykiske arbejdsmiljø.

Det kan da godt være, at man ikke bliver rig af et kontorjob i kommunen, men de har det hyggeligt med hinanden og knokler sig ikke ihjel.

Sådan var det måske en gang, men ifølge en ny rapport om psykisk arbejdsmiljø blandt de 30 brancher i HK ligger kommunerne i bunden.

Blandt samtlige HK’ere ligger HK/Kommunals medlemmer dårligst placeret på ikke mindre end 20 ud af 24 udsagn om det psykiske arbejdsmiljø. Det viser den første repræsentative undersøgelse om emnet, som SFI-Survey har foretaget blandt knap 2.000 HK’ere.

"Vi har målt på det psykiske arbejdsmiljø løbende, og det bliver lidt dårligere for hvert år, der går. Der skal gøres noget. Folketinget siger ja til alt, og kommunalpolitikerne siger ja. Resultatet er, at det konstant regner ned over de kommunalt ansatte med lovændringer, omlægninger og store besparelser," siger Niels Jacobsen, arbejdsmiljøkonsulent i HK/Kommunal.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Der er koldt på kommunen

De cirka 27.000 kommunaltansatte HK’ere er den gruppe blandt HK’erne, der er absolut mest udbrændte, har næstmest stress og sover dårligst om natten.

Oveni har ti procent oplevet mobning det seneste år, ligesom de kommunalt ansatte ofte ikke har tillid til den information, der kommer fra ledelsen eller fra kolleger.

De har større problemer med at få job og familie til at hænge sammen end de ansatte i supermarkederne. Desuden ligger kvaliteten i ledelsen blandt de laveste tre på hele HK-området.

Kommunernes Landsforening ønsker hverken at kommentere den lave vurdering af ledelsen eller de generelle problemer.

Ikke egoistiske nok

Arbejdsmiljøkonsulent Niels Jacobsen mener, de kommunale HK’ere også er mere sårbare, fordi de er "meget pligtopfyldende og ikke passer på sig selv".

"Det er pæne og ordentlige mennesker, der oplever, at deres arbejde gør en forskel for andre. De er meget loyale over for ledelsen, og de møder før og bliver længere og springer pauserne over for at give samme service, som der var før nedskæringerne. De bliver først vrede, når de bliver syge af det og opdager konsekvenserne at arbejdsmiljøet," siger Niels Jakobsen, arbejdsmiljøkonsulent i HK/Kommunal.

Seniorforsker Karen Albertsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø mener imidlertid ikke, at dette gælder specielt HK’erne.

”De fleste mennesker vil gerne gøre et godt stykke arbejde, lige meget om de arbejder i det offentlige eller private, og bliver utilfredse, hvis det bliver gjort svært for dem,” siger hun.

Stadig sår efter sammenlægningen

Karen Albertsen genkender billedet af et arbejdsområde med problemer i det psykiske arbejdsmiljø.

"Allerede i 2005 lå de offentlige kontor- og administrations-ansatte i toppen, hvad angår arbejdsmængden. Jeg tror, at kommunalreformen har betydet meget for det psykiske arbejdsmiljø. Mange har arbejdet mange år på samme arbejdsplads, og det kan tage mange år, før man får en fælles kultur efter en sammenlægning," siger hun.

HK/Kommunal og Kommunernes Landsforening har i samarbejde gang i flere projekter, der skal forbedre arbejdsmiljøet, og det ser Karen Albertsen som positivt. I en del år, har man satset meget på social- og sundhedsområdet.

"Men her har der også været rekrutteringsproblemer, og det giver en anden motivation til at gøre mere ved det for at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere," siger hun.

 

 

Tal for HK/Kommunal

Tal fra HK/Kommunals medlemmer:

53% har personligt oplevet stress

31% har haft sygedage på grund af stress

32% har det dårligt på arbejde

23% er ofte svimle

35% er tit kede af det

18% går ofte direkte i seng, når de kommer hjem

Undersøgelse lavet af Capacent for HK/Kommunal