Finanslov: Så slap bliver kampen mod social dumping

27. nov 2013, 14:25
Indsatsen for at stoppe udenlandske virksomheder i at trykke danske løn og arbejdsvilkår er barberet ned i ny blå finanslov. Se her hvad den røde finanslov lagde op til.

En taber i den nye finanslov mellem regeringen, Venstre og De Konservatives blev kampen mod social dumping.

De borgerlige partier havde ikke samme fidus til at sætte afgørende ind over for det tryk på danske lønninger og arbejdsvilkår, der opstår fra udenlandske virksomheder, der især er billigere på løn.

Tilbage i den nye blå finanslov står en plan på sølle tre punkter (se faktaboks), der skal stoppe den sociale dumping. Og det vel at mærke uden, at der følger ekstra penge med til indsatsen.

Havde regeringen lavet finanslov med Enhedslisten, havde støttepartiet startet en anderledes hårdhændet krig mod mod løntryk og udvanding af de dansk goder for lønmodtagerne.

Her er Enhedslistens krav til kampen mod social dumping.

Arbejdsklausuler

Enhedslisten krævede, at det arbejde, der udføres af private virksomheder for kommuner og regioner, skal leve op til danske overenskomster. Det vil sige, at løn og andre arbejdsvilkår skal være det samme for eksempelvis en østeuropæisk medarbejder, som for en dansker. Derfor ønskede Enhedslisten at indføre de såkaldte arbejdsklausuler for alle offentlige sektorer, der allerede i dag gælder for staten, og som de fleste kommuner, i hvert fald på papiret (LINK til 3F rapport), følger i dag.

Kædeansvar

Hvis eksempelvis en underleverandør til en entrepenør underbetaler udenlandske arbejdere, ville Enhedslisten holde entrepenøren ansvarlig ved at indføre kædeansvar. Kædeansvaret skal altså sikre, at en entrepenør ikke kan rende om hjørner med arbejdsklausulerne ved at få andre virksomheder, for eksempel udenlandske, til at hyre arbejdskraften billigt.

Øget kontrol og magt til Arbejdstilsyn, Skat og Politi

Tillid er godt, men kontrol er bedre. Enhedslisten krævede, at budgettet til at kontrollere social dumping blev fordoblet. Fra nuværende 75 mio. kroner til 150 mio. kroner. Dertil skulle der oprettes en ny effektiv kontrolenhed, hvor beføjelser fra Arbejdstilsyn, Skat og Politi skulle samles, og som skulle have yderligere beføjelser til for eksempel at stoppe arbejdet på en byggeplads.

ID-kort på byggepladser

For bedre at kontrollere ansatte ville Enhedslisten indføre tvungne ID-kort til alle, der arbejder på danske byggepladser. ID-kort har også længe været et ønske i fagbevægelsen, og regeringen havde givet kortene grønt lys i forhandlingen med Enhedslisten om finansloven, før den faldt til jorden. ID-kort er ikke en del af den nye blå finanslov.


Læs alle Enhedslistens krav her

Social dumping i blå finanslov
  • Styrket og fokuseret myndighedsindsat.

 

  • Bedre bilateralt samarbejde med myndigheder i andre lande.

 

  • Kontrol med ulovlig cabotagekørsel (Cabotagekørsel er udførelse af national transport af en vognmand/virksomhed, der ikke har hjemme i pågældende land, red.)