Så mange raske år har du tilbage

11. jan 2010
En akademiker på 30 år har i snit 11 år mere tilbage med godt helbred end en lavtuddannet.

Det er ikke bare en højere løn, du scorer på en længere uddannelse. Lang uddannelse giver også helt op til 11 år ekstra, hvor du føler, at du har et godt helbred.

"Der er en klar sammenhæng mellem sundhed og sygdom, rig og fattig, og personer med længere uddannelse tjener jo typisk mere," siger Henrik Brønnum-Hansen, forskningsleder for Statens institut for Folkesundhed.

Han har undersøgt, hvordan helbred og uddannelsesniveau hænger sammen. Svarerne fremkommer ved, at personerne i de regelmæssige sundheds- og sygelighedsundersøgelser, bliver spurgt, om de føler, de har et godt helbred. Sidst det blev lavet var i 2005. Oplysningerne kobles til opgørelser over dødeligheden opdelt på uddannelsesniveau.

Lever også længere

Oveni lever de højtuddannede også længere. En 30-årig med lav uddannelse kan se frem til at være i live i endnu 44 år. Mens hans chef med videregående uddannelse, når at se en del mere til sine børnebørn, for han har næsten 50 leveår foran sig.

"Det er mange faktorer, der spiller ind på helbred og leveår. Om man trives på sit arbejde, har indflydelse på arbejdet, og om man bliver nedslidt. Privat betyder det også noget, om man bor i støj eller på en fredelig villavej, og det psykiske overskud, som uddannelse og god økonomi giver, spiller ind på flere ting. Om man ryger eller formår at holde op og hvor sundt man spiser," siger Henrik Brønnum-Hansen.

Tjek dig selv:

Antal år du som 30-årig kan se frem til at svare JA, til spørgsmålet om du selv føler, du har et godt helbred:

Mænd:

Mindst 10 års skolegang, evt. basisår på EFG eller HG: 29,7 år

Studentereksamen, HF, fagliguddannelse: 37,5 år

Kort, mellemlang eller lang videregående uddannelse: 41,1 år

Kvinder:

Mindst 10 års skolegang, evt. basisår på EFG eller HG: 30,3 år

Studentereksamen, HF, fagliguddannelse: 38,4 år

kort, mellemlang eller lang videregående uddannelse: 43,1 år

Kilde: Voksende social ulighed i gode leveår, 2008, Statens Institut for Folkesundhed, Brønnum-Hansen H, Baadsgaard M