Så mange penge scorer I på en baby

22. okt 2009
Uden ret til løn under barsel har I i stedet ret til dagpenge i et år. I kan dog forhandle jer til fuld løn, da det ofte ikke koster chefen ekstra.

Penge har I ret til, når I skal barsle. Alle forældre kan tilsammen få et års dagpenge under barslen.

Nogle forældre har et job uden overenskomst. I har ret til dagpenge i et år. Men I kan også forsøge at få fuld løn, for det koster ikke chefen ekstra.

For han kan få sine omkostninger til din løn dækket. Han får de dagpenge I skulle have haft. Resten af hans udgift til lønnen kan han få af barselsfonden, som alle private arbejdsgivere uden overenskomst skal betale til. Så hvorfor ikke få noget ud af den og samtidig glæde sine ansatte. Det er noget, alle arbejdsgivere kan forstå.

Det kan I få ca. 277.000 ud af henover et år tilsammen, hvis I begge har job uden overenskomst. Hvis I ikke forhandler jer til fuld løn kan I allerhøjest få ca.188.000 kroner i dagpenge tilsammen i et år, hvis I vel at mærke har ret til højeste sats. Det er også det to arbejdsløse forældre højst kan få.

Nogle forældre er sikret fuld løn under en del af barslen gennem en overenskomst. I så fald får arbejdspladsen de dagpenge, I skulle have haft i den periode, hvor chefen betaler jer fuld løn. Resten af året får I selv dagpengene. 

Alle forældres minimumsret er:

  • Moren har ret til dagpenge under de fire ugers graviditetsorlov.
  • Og under de 14 ugers barselsorlov.
  • Faren har ret til dagpenge under de to ugers fædreorlov.
  • Selv om i tilsammen har ret til et år og tre måneders forældreorlov altså 64 uger, så kan i kun få dagpenge i 32 af ugerne. I må selv om, hvem af jer der skal modtage de 32 ugers dagpenge og kan også skiftes til at modtage dem.
  • Forlænger I forældreorloven med otte eller 14 uger, får I ikke ret til flere dagpenge, men kan strække dagpenge, så i får samme samlede beløb, blot over en længere periode.
  • Forældre har ikke ret til, men kan forhandle sig til fuld løn i 29 uger af barslen, selv om der ingen overenskomst er på arbejdspladsen. For det er ofte gratis for et privat firma, der får sine udgifter til jer dækket. Firmaet får nemlig de dagpenge, I skulle have haft, og resten af udgiften til løn dækket af Barselsfonden. Det gælder dog kun op til en timeløn på 142 kroner samt feriegodtgørelse heraf ialt kr. 159,75 pr. time.
  • I har også ret til at tage dagpengene med til udlandet. Så der er rig mulighed for at bo i udlandet, når I holder barselsorlov. Husk, at det blot skal være inden for EØS landene, ellers stopper barselsdagpengene.
  • Overenskomsten kan give jer bedre rettigheder. Tjek den. Ofte får moren fuld løn under graviditetsorloven og barselsorloven, og faren får ofte fuld løn under de to ugers fædreorlov. Ofte får forældrene hver især fuld løn i fire til 12 uger af forældreorloven.
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her