Tæt på verden: Så kom hun endelig i parlamentet

2. apr 2012
Aung San Suu Kyi har vundet stort i sit første frie valg i Myanmar. Hun har tilbragt år i husarrest pga. sin kamp for demokrati.

Den verdenskendte oppositionspolitiker og nobelprismodtager Aung San Suu Kyi har vundet en plads i Myanmars parlament. På mange måder er det en historisk udvikling for det notorisk indelukkede og repressive land, tidligere kaldet Burma.

Hundes valgkamp i et lokalt suppleringsvalg har været fulgt ikke bare af verdenspressen men også af alverdens statsledere for at se, om det virkelig kunne være rigtigt, at reformerne holder.

Aung San Suu Kyi vandt i henhold til tidligere resultater 82 procent af stemmerne i sin valgkreds syd for hovedstaden Rangoon. Hendes parti NLD ser ud til at have taget de fleste poster ud af de 44 ledige.

Valget har ikke været helt perfekt, men Aung San Suu Kyi kalder det fremskridt og internationale observatører tilkendegiver, at afviklingen er foregået i ro. Vælgere klager over ikke at være på valglisterne, mens afdøde familiemedlemmer står der.

Aung San Suu Kyi har tilbragt årevis i husarrest. Befolkningen har indtil for nylig, hvor den nye præsident Thein Sein kom til magten, været en af de mest undertrykte i verden.

Mange lande, herunder Danmark, har med udgangspunkt i denne afstemning åbnet for bistand til det fattige land.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.