EFTERLØN OG HVA SÅ?: Så kan de unge få de job, der er

6. jan 2011, 22:45
Havnearbejderen Karsten Holm valgte efterlønnen. Han syntes, at de unge skulle have det arbejde, der var.

Hver morgen klokken seks står Karsten Holm op. Et langt liv som løsarbejder på Aarhus Havn har gjort den tidlige morgen til en indgroet vane.

I 40 år stod han op, tog det blå Kansastøj på og gik ned på havnen for at se, hvor og om der var brug for ham i dag. Før i tiden var der masser af containere, der skulle lastes. Men de senere år blev der mindre og mindre arbejde til den nu 60-årige mand.

Ofte var der kun et par timers arbejde til ham. Hvor han før kunne nøjes med at arbejde i hverdagene, blev han nødt til også at gå ned på havnen i weekenderne for at se, om nogen havde brug for ham.

Sådan er tilværelsen som løs havnearbejder. Ubarmhjertigt og fysisk hårdt.

For nylig blev Karsten Holm 60. Det fik ham til at tænke over tilværelsen.

Der var tre mulige scenarier. Enten kunne han prøve at få en førtidspension, som han ikke var dårlig nok til at få, få dagpenge som ledig eller gå på efterløn.

"Der havde ikke været noget arbejde det seneste stykke tid. Det er også derfor, jeg er gået på efterløn, for så kan de unge få det arbejde, der er. De har mere brug for det," siger Karsten Holm.

Ondt i kroppen

Hvis Karsten Holm ikke havde haft muligheden for en efterløn, var han fortsat med at gå ned på havnen hver dag. Men det ville han ikke, for de dage, der var arbejde at få, kom han nogle gange hjem med ondt i både ryg og knæ.

"Jeg har haft nogle hårde tjanser, og det har heller ikke været et sundt miljø med støv og os. Derfor er det også helt idiotisk at skulle afskaffe efterlønnen. Man skal i hvert fald sikre, at folk, som har haft et hårdt arbejde lettere kan komme på førtidspension," siger Karsten Holm.

Efter tro tjeneste på havnen skal Karsten Holm vænne sig til en helt ny tilværelse. Det har både fordele og ulemper.

Nye udfordringer

Han savner samhørigheden med de andre havnearbejdere. Og kunne godt tænke sig, at der fandtes et sangkor for Aarhus' tidligere havnemedarbejdere. Men det er der ikke, og så får Karsten Holm selv tiden til at gå.

"Den der fornemmelse af bare at gå, når jeg vil, uden at tænke mere over det. Det er så stort bare at kunne gå ved stranden. Det er det fedeste. Det har jeg ikke prøvet, siden jeg var ung,” siger Karsten Holm.

"Jeg er også begyndt at male, men det er satme svært, for der altid er den konflikt, at når man laver noget kreativt, er det svært at forene ens drømme og det produkt, der kommer ud. Det stemmer aldrig overens," siger han og smiler, mens han viser et par billeder frem i lejligheden i Aarhus, hvor han bor med sin kone. Hun er pædagog og er stadig på arbejdsmarkedet.

 

Golf eller gigt?

Efterlønsdebatten kan afgøre, om det bliver Løkke eller Thorning, der skal være vores næste statsminister.

I Danmark har 138.220 personer titlen 'efterlønner' på visitkortet.

Men hvem er de egentlig?

Avisen.dk går bag tallet.

Læs: Efterlønnen var altid min gulerod