Tæt på verden: Så fik Europas fattigste endelig en leder

28. mar 2012
Det tog 917 dage at finde en statschef i Moldova.

Moldova i Østeuropa har langt om længe brudt politikernes nærmest endeløse uenighed og vagt sig en præsident. Det tog 917 dage.

Det blev den 63-årige dommer Nicolae Timofti, der kunne bryde landets endeløse fastfrosne konflikt mellem Europatilhængerne og kommunisterne. Tre parlamentsmedlemmer fra sidstnævnte stod af og stemte for Timofti.

Afhopperne fra kommunisterne er blevet voldsomt politisk fordømt og op til 100.000 har været i gaderne for at vise deres vrede over tingenes nye tilstand.

De tre ville hellere have denne løsning på krisen end et tidligt valg, udtalte de.

Præsident Timofti indrømmer, at han faktisk slet ikke er god til politik, men at han er pro-EU.

Fattigt land

Moldova, der ligger mellem Rumænien og Ukraine er Europas fattigste land med 3,8 millioner indbyggere. Diskussionen om at søge mod de gamle herrer i Rusland (det var en sovjettisk republik) eller mod EU har stoppet nødvendig økonomisk udvikling.

Det lille land har ikke forfærdeligt megen industri. Det er afhængig af eksport af vin og landbrugsvarer udover de mange penge i hård valuta, som udvandrede hjemsender. Moldova får finansiel bestand fra Valutafonden og EU.

Politisk håber mange på, at den endeløse konflikt over det lille mere velhavende Transdniestria område, der er semi-løsrevet af russiske separatister, nu kan løses.

Transdniestria forsøger sig som et selvstændigt land med egen valgt præsident, men det nyder ingen anerkendelse ude i verden. Den nye præsident håber på international hjælp fra EU og USA. Rusland har tropper i området.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.