20200830-134615-A-1920x1214we
Selvom du ikke har optjent nok til en uges ferie, får de fleste lov at holde efterårsferie i år. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Nu træder den nye ferielov i kraft: Det skal du være opmærksom på

1. sep 2020, 11:53
Fra tirsdag begynder danske lønmodtagere at holde samtidighedsferie. Det betyder, at du hver måned optjener feriedage, som du kan bruge med det samme. Men det betyder også, at du reelt starter med nul feriedage i banken i dag. Læs her, om det har betydning for eksempelvis din efterårsferie.

Den 1. september træder den nye ferielov i kraft.

Det betyder, at alle lønmodtagere nu optjener ferie løbende fra måned til måned - såkaldt samtidighedsferie. Hver måned optjener du 2,08 feriedage, som du enten kan smide i feriebanken eller bruge med det samme.

LÆS OGSÅ: Ansatte i klemme: Mister feriepenge til sommerferien

Det vil sige, at det tager to måneder og 12 dage at optjene til en uges ferie (fem arbejdsdage). Det er altså omkring midten af november, at du har optjent til en uges ferie. Det er naturligvis et problem for dem, der planlægger efterårsferie, når skolerne afholder den i uge 42.

A4 Arbejdsliv har tidligere spurgt Evelyn Jørgensen, advokat og ferielovsekspert hos FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation), hvad man gør i det tilfælde:

- Hvis du har en fast tilknytning til arbejdspladsen, og virksomheden holder ferielukket på et tidspunkt i ferieåret, hvor medarbejderen ikke har nået at optjene betalt ferie, skal arbejdsgiveren give feriebetaling på forskud, forklarer Evelyn Jørgensen.

Arbejdsgiver har ansvar for feriekabalen

Hun understreger også, at arbejdsgiveren har et ansvar for at få feriekabalen til at gå op.

- Arbejdsgiveren har et ansvar for at ferieplanlægge, således at medarbejderen i videst mulig omfang har ferie til gode til de dage, virksomheden holder lukket.

Hvis virksomheden ikke holder ferielukket i efterårsferien, kan man alligevel gerne godt få lov at holde sin ferie, fordi man på de fleste arbejdspladser har lavet aftaler om, at medarbejderne kan holde ferie på klods, lyder det fra flere fagforbund og arbejdsgiverorganisationer, som Ritzau har talt med.

- Der er mange virksomheder, der har lavet en generel politik om, at man hos dem kan få for eksempel fem dage på forskud, siger Tove Schultz-Lorentzen, fagleder i erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI).

Samme melding lyder fra advokat Helene Grarup Smidt, fagforbundet HK.

- Vores indtryk er indtil videre, at man finder ud af det lokalt på arbejdspladserne, siger hun.

LÆS OGSÅ: Ny ferielov: Undgå at stå uden feriepenge næste år

Ved den gamle ferielov optjente man ferie i et kalender år, som så kunne bruge fra den efterfølgende 1. maj. Det betød, at man som nyansat kunne risikere at skulle vente et helt til halvandet år, før man kunne holde betalt ferie.

Den nye ferielov

- Den nye ferielov træder i kraft 1. september 2020.

- Med de nye regler kan du bruge ferien samtidig med, at du optjener den – og ikke forskudt som i dag.

- Fremover starter både ferieoptjenings- og afviklingsperioden 1. september.

- Mens ferien optjenes over 12 måneder, kan den afholdes over 16 måneder (1. september til 31. december året efter – dvs. optjeningsåret plus de følgende fire måneder). Lønmodtageren kan kræve, at mindst fire uger placeres inden for optjeningsårets 12 måneder.

- Du optjener stadigvæk det samme antal feriedage per måned, som du hele tiden har gjort.

- Feriefridagene i din overenskomst bliver ikke ændret med den nye lov. Det er noget fagforeningerne først skal forhandle med arbejdsgiverne om ved overenskomstforhandlingerne.

- Nærlæs altid feriereglerne i din egen overenskomst. Der kan gælde særregler – eksempelvis omkring den sjette ferieuge.

Kilder: Ritzau, FH og Serviceforbundet