S vil ikke tage penge fra alvorligt syge

8. okt 2013, 11:34
Hverken socialdemokraterne eller venstre kan spise FTFforslag om, at alle langtidssyge solidarisk går 1.900 kroner ned i indtægt om måneden mod at få lov at fortsætte på sygedagpenge

Der er tæsk fra flere sider til nyt FTF-forslag om, at alle langtidssyge går 1.900 kroner ned i indtægt om måneden efter et år. De 1.900 kroner betaler for, at tidsbegrænsningen på at få sygedagpenge kan fjernes for alle.

Forslaget kommer fra FTF, der repræsenterer en halv million fagforeningsmedlemmer, især indenfor det offentlige.

Det skal erstatte regeringens idé om, at syge efter et halvt år deles i to grupper. Dem, der kan opfylde et af otte krav forsætter på cirka 17.000 i sygedagepenge. De andre går ned med op til 7.000 kroner om måneden.

Men den solidariske løsning har socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører det ikke så godt med.

”Jeg har lidt et problem med at dem, der skal gå længere hjemme med alvorlig sygdom, så kan gå hen og få økonomiske problemer. Der skal man prioritere. Det er bedre, at dem, der ikke har det store med helbredet og skal tilbage i job hurtigt, går ned i ydelse,” siger Leif Lahn (S).

Men regeringens forslag til en opdeling i alvorlige og mindre alvorligt syge har fået mange hug fra blandt andet Gigtforeningen, hvis syge medlemmer vil ende på en lave sats. FTF kalder opdelingen tilfældig.

Leif Lahn lægger vægt på, at en hurtig indsats er det vigtigste.

”I dag går der ofte 52 uger inden kommunerne opdager, at der går da en, der går og er sygemeldt. Det er alt for længe," siger Leif Lahn.

V: Svarer til at indføre borgerløn

I regeringens udspil skal alle, der ikke opfylder de otte krav, igen med et "ressourceforløb". Det skal sættes i gang af kommunen for at få den syge i arbejde eller uddannelse.

FTF vil gerne have individuelle løsninger for alle, og ikke en frist på 26 uger.

Ingen af delene imponerer arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen fra Venstre.

”I dag skal man være syg i otte uger, inden man skal til samtale med kommunen. Det er for længe. Og efter 26 ugers sygdom har mange mistet deres arbejde,” siger Hans Andersen (V).

Hans Andersen mener, at mennesker med alvorlig, livstruende sygdom selvfølgelig skal kunne fortsætte på sygedagpenge.

Tidligere har Venstre været helt afvisende overfor, at regeringen ville ophæve tidsbegrænsningen på sygedagpenge, men Hans Andersen er nu kun ”meget skeptisk”.

”Hvis man blot afskaffer tidsbegrænsningen, svarer til at indføre en form for borgerløn ,” siger Hans Andersen.

Simple regler giver færre klager

Han synes til gengæld, det er interessant, at FTF mener deres enkle forslag betyder, at der skal bruges færre ressourcer på klagesager.

Jobcentrene behandler årligt cirka 45.000 sager om forlængelse af sygedagpenge, og klagesystemet på beskæftigelsesområdet behandler ca. 3.100 klagesager over kommunernes afslag på forlængelse.

"Jeg kan godt forestille mig, at det giver mindre administration, hvis vi laver mere simple regler end i dag," siger Hans Andersen.

Dansk Folkeparti ønsker ikke at kommentere forslaget så længe forhandlingerne står på, siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted. (DF).

Det samme gør beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Beskæftigelsesministeriet oplyser, at hun ikke kommentarer på konkete forslag, så længe forhandlingerne kører.