S: Sparekniv er løftebrud fra VK

30. okt 2008
Mange kommuner svinger sparekniven næste år, og det kommer især til at gå ud over børne og ældreområdet.

Socialdemokraterne anklager regeringen for løftebrud, men det afviser Venstre blankt.

I valgkampen lovede regeringen mere velfærd og bedre vilkår for børnefamilierne.

Men fra årsskiftet bliver der sparet på børneområdet i knap hver tredje kommune, og hver fjerde kommune skærer ned på servicen til de ældre. Det viser en ny undersøgelse, som Synovate har foretaget for fagforbundene BUPL og FOA.

Socialdemokraternes kommunalordfører Rasmus Prehn kalder besparelserne for et "løftebrud" fra regeringens side.

"Nu er det blevet afsløret en gang for alle, at regeringen sagde ét under valgkampen - nemlig at der skulle være en styrket velfærd - men nu viser det sig, at der kommer besparelser i stedet for," siger Rasmus Prehn til Newspaq.

I Venstre afviser kommunalordfører Erling Bonnesen enhver anklage om løftebrud:

"Aftalen viser klart, at der samlet er mindst uændret serviceniveau, når vi ser kommunerne under et. Det er rigtigt, at nogle har haft behov for at sætte niveauet en smule ned, men så har andre sat det op," siger Erling Bonnesen til Newspaq.

Men det hjælper ikke de borgere, der rammes af besparelserne, indvender Rasmus Prehn.

"Det er i hvert fald et problem for den almindelige dansker, når man oplever, at normeringen i ens børns børnehave bliver ringere, når man selv skal til at have bleer med i vuggestuen, og når ældreservicen bliver beskåret," siger han og kalder det en klar velfærdsforringelse, som er helt uacceptabel.

Men det er ikke regeringens ansvar, siger Erling Bonnesen.

"Det er jo en lokalpolitisk prioritering i den enkelte kommunalbestyrelse, så borgerne skal gå til deres lokale politikere, så de får set på de områder, hvor der er behov for det," mener han.

Velfærdsminister Karen Jespersen (V) skal torsdag i åbent samråd i Folketingets Kommunaludvalg - her skal hun forklare, om hun fortryder den stramme økonomiske styring af kommunerne.

-Newspaq

faktaboks