S-profil efter 1. maj-slagsmål: Langer ud efter fagforening

20190501-155146-L-1920x1278we
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen afbrød sin tale, da der opstod slagsmål foran scenen. Nu beskylder DSUs formand medlemmer en københavnsk fagforening for at stå bag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.
2. maj 2019 14.29
DSU-formand beskylder medlemmer af Enhedslisten og en københavnsk 3F-afdeling for at stå bag den ballade, som afbrød Mette Frederiksens 1. maj-tale. Det var lige omvendt, siger fagforeningsformand.

Den traditionsrige 1. maj i Fælledparken i København tog en dramatisk drejning, da Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, valgte at afbryde sin tale på grund af tumult og slagsmål foran scenen mellem en gruppe unge socialdemokrater og en gruppe demonstranter, der råbte "hykler" efter taleren på hovedscenen.

DSUs formand Frederik Vad Nielsen beskylder på Twitter medlemmer af Enhedslisten, Socialistisk Ungdomsfront og Bygge-, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) - en københavnsk 3F-afdeling for blandt andet murere og tømrere - for at stå bag uroen.

Overfor A4 Nu udpeger Frederik Vad Nielsen:

- Balladen blev startet af nogle store typer fra BJMF med hjælp fra nogle anarkister. Flere af vores bannere blev ødelagt, der blev skubbet til 14-årige piger, og folk blev kaldt møgso og luder af de her store håndværker-typer.

Oplever det omvendt

Hos den københavnske fagforening ryster man på hovedet af DSU-formandens anklager. Her oplever man nærmest situationen omvendt:

- Jeg aner ikke, hvor manden vil hen. Nogle af vores unge medlemmer stod fredeligt med et banner med 30 timers arbejdsuge. De blev skubbet til og nogle blev spyttet på, og de synes, at DSUerne virkede meget forberedte på, at der skulle ske noget, siger formanden for fagforeningen, Claus Westergreen, der understreger at han tager afstand fra enhver form for vold.

- Men hvis DSU-formanden ved en helt masse, så synes jeg da, han skal lægge det frem. Jeg har talt med vores unge, og den behandling, som de har fået af DSU, er ikke rimelig. De skal kunne stå med et banner uden at blive truet med tæsk, siger Claus Westergreen.